Kako izgleda život na minus 50? Rumun već 17 godina živi u jednom od najhladnijih dijelova svijeta

Iako su selidbe iz jedne države u drugu sasvim uobičajene, Rumun Marius Giura prije 17 godina odlučio se na ekstreman potez. Iz okruga Alba koji se nalazi na zapadu Rumunije, Giura je sa porodicom odlučio da se preseli u jedan od najhladnijih dijelova svijeta – Burjatiju.

Prije nekoliko dana, Giura je na Facebook profilu podijelio s javnošću informacije o tome kako je živjeti u ovom dijelu Rusije.

“Ovo je 17 godina otkako živimo u Burjatiji. Nikada za sve ove godine u Ulan-Uldeu nije bilo zvanično ovako hladno. Nezvanično, u raznim prigradskim naseljima grada bilo je minus 40 stepeni. Primjera radi, 2017. godine vanjski termometar na kući prijatelja s kojima sam slavio Novu godinu pokazao je minus 42 stepena Celzija. Jutros je isti termometar pokazao minus 50”, rekao je Giura.

Foto: Facebook

Foto: FacebookKada je riječ o odlasku u kupovinu u takvim uslovima, Giura naglašava kako kupovinu treba obaviti što bliže kući jer je na takvim temperaturama teško disati.

“Otišao sam jutros pješke u kupovinu. Mlijeko, hljeb, krompir, obišao sam tri prodavnice u radijusu od 500 metara. Ako ne provodite mnogo vremena napolju, možete preživjeti. Iako ćete i tada teško disati, nozdrve će vam se skupiti, a na brkovima se počinju stvarati ledenice nakon nekoliko minuta udisanja hladnog zraka”, nastavlja priču Rumun.

Objasnio je kako je i vožnja po hladnom Sibiru još jedno iskustvo od kojeg se “lede kosti”. Kako navodi na svom Facebook profilu, na minus 50 stepeni, da biste mogli krenuti negdje autom, morate ga pripremiti nekoliko sati ranije.

Foto: Facebook

Foto: Facebook”Na ovim temperaturama više uopće ne rade amortizeri. Vrate se teško zatvaraju, tek iz trećeg ili četvrtog pokušaja. Kroz grad, uz zaustavljanja, paljenja, pauze i zagrijavanje motora, naš automobil troši više od 20 litara na 100 kilometara. Ako je baš hladno, u takvim uslovima motor mora raditi oko 30 minuta svakog sata. Inače, rizikujete da se neće upaliti uopće”, rekao je Giura.

Zbog ekstremnih vremenskih uslova, djeca su također kod kuće, a škole su zatvorene.”Vrijeme je za traženje dobre knjige u biblioteci ili gledanje filmova. Možda uspijemo šta odigrati i u kući. Imamo šah, Uno i mnogo divnih stvari. Neka nam Bog pomogne”, poručio je Rumun.

KLIX

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print