Kako izgleda najkomplikovanija raskrsnica na svijetu

Kineski splet nadvožnjaka sa čak 20 rampi u pet nivoa osmišljen je kako bi se vozačima olakšalo pronalaženje puta ako promaše izlaz.

Ako ikada propustite skretanje na raskrsnici autoputa ili izlaz sa autoputa koji ima više izlaznih traka, uzmite u obzir da bi moglo biti gore.

Raskrsnica Huangjuewan u Kini – raskrsnica na pet nivoa sa 20 rampi – izgleda kao nemoguć i složen labirint.

Smatra se najkomplikovanijim putnim čvorištem na svijetu, iako arhitekta Liu Bangjun, koji ga je dizajnirao, kaže da su sve rampe i skretanja neophodne za lakšu i bržu navigaciju ako vozači propuste izlaz, piše Oddity Central.

Naime, dizajneri su uzeli u obzir ljudske greške i dodali dodatne rampe koje pomažu vozačima da brže pronađu put u pravom smjeru. Prema Liuovim riječima, ako vozači izaberu pogrešnu traku, mogu izaći u roku od 10 minuta, a saobraćajni znakovi su vrlo vidljivi, pa iako rampe s nadvožnjaka Huangjuevan vode u osam različitih smjerova, vozači ne bi trebali biti previše zabrinuti.

Smatra se arhitektonskim čudom, splet nadvožnjaka izgrađen je 2017. kako bi povezao Chongqing, grad od 8 miliona ljudi, obližnji aerodrom i autoputeve koji prolaze. Izgradnja rampi ukupne dužine 16,4 kilometra trajala je čak 8 godina, a samo planiranje pet godina.

Međutim, Huangzhuevan nije jedina takva raskrsnica u Kini. Nedaleko je još jedna, Chianchun, sa 18 rampi, od kojih je najviša 37 metara iznad zemlje.

Inače, širom svijeta postoji dosta “nemogućih” raskrsnica. Neke od njih možete pogledati u videu ispod.

Izvor: N1

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print