Kako da ostvarimo novogodišnje ciljeve, u čemu je tajna

0
34

Svake godine ili zapišemo ili zamislimo svoje novogodišnje želje, ciljeve koje želimo postići.

Mnogi od nas žele da smršaju, neki da prestanu pušiti, jedni da se počnu zdravije hraniti, a neki čak i da mijenjaju grad gdje žive ili posao.

Prema brojnim istraživanjima većina novogodišnjih želja propadne već do februara pa ne čudi zašto odustajemo od svojih ciljeva.

Međutim, ako zaista želite da uspijete treba da znate postaviti cilj kojeg ćete se lahko moći pridržavati.

U januaru mnogi zažele da smršaju, da počnu trenirati, da jedu zdravu hranu, da se riješe stresa ili da se odvikavaju od mobitela i tehnologija.

 

Tajna je zapravo u konkretnim ciljevima.

Da bismo se držali svojih odluka, potrebno je dobro ih definirati. Znači, umjesto izjave da želite smršati, postavite sebi cilj da ćete do aprila izgubiti pet kilograma i to je konkretan cilj kojem težite.

Tek kada ga postavite onda razmislite kako ćete ga ostvariti. Umjesto što ćete se pridržavati rigorozne dijete gdje ste uvijek na rubu da odustanete, promijenite stil života na bolje, jedite zdravije, izbacite slatkiše ili ih jedite umjereno i više s krećite.

Krenite od zdravog doručka kojeg nikako ne trebate preskakati, planirajte obroke, nosite na posao već pripremljenb obrok, i uvijek imajte neku alternativu u torbi kako ne biste pri osjećaju gladi svratili u prvu pekaru.

 

Jedite voće i povrće, izbacite ili smanjite brašno, tjesteninu i peciva.

Uvijek sa sobom nosite neko orašasto voće za kojim možete posegnuti kadavas uhvati želja za slatkim, birajte tamnu čokoladu te konzumirajte više probiotika.

 

Važno je da zadržite motivaciju.

Počnite sa vježbama kod kuće, odlične su i grupne vježbe, a tri puta sedmično možete ići i u teretanu.

Taj tempo bit će dovoljan da napravite promjene na tijelu a a vam sve to brzo ne dosadi.

Važno je imati motivaciju zbog koje trenirate, pa se možete voditi motom vježbanjem do zdravlja.

Zbog vježbanja ćete imati više energije i općenito ćete se osjećati bolje, neka vam to bude motivacija da vježbanje postane dio vašeg životnog stila, a ne nešto što morate raditi.

Isto je i sa prestankom pušenja. Želite li se ove godine odreći cigareta, potrebna vam je dobra motivacija. Iako svi znamo koliko su cigarete štetne te da su najčešći uzrok oboljenja od raka pluća, mnogi pušači ne uspijevaju da ih se odreknu.

 

Ako volite parfeme, putovanja, pokušajte to iskoristiti kao motivaciju za odbacivanje cigareta.

Odredite sebi da umjesto novca za cigarete ta sredstva iskoristite za omiljeni miris ili da posjetite novu destinaciju.

Naravno, za sve je potrebna volja, stoga treba ostati snažan i ne posustati u trenutku slabosti. Ako uspijete izdržati desetak dana bez ijedne cigarete, i onda posustanete, nemojte nakon jedne ili dvije cigarete koje zapalite potpuno odustati od odluke da prestanete sa pušenjem.

Nastojte i dalje živjeti dan po dan bez cigarete. Ako na kraju i ne uspijete odoliti, barem ćete smanjiti pušenje, a i to je već napredak.

 

Nađite vremena za sebe.

Ako ste stalno pod stresom ili ste od 0 do 24 pred računarom, jedna od novogodišnjih odluka sigurno je da to promijenite.

Međutim, nije dovoljno reći samom sebi: “Riješit ću se stresa” ili “Bit ću manje pred ekranom”.

Kako biste to ostvarili treba da posložite prioritete i napravite balans između onog što vam izaziva stres i što vas opušta.

Ukoliko imate stresan posao teško ćete se riješiti stresa, ali pokušajte smanjiti tempo tako da se manje brintete, manje forsirate i nađete nešto što vas smiruje.

Ako nešto ne stignete uraditi u jednom danu, svijet neće stati zbog toga. Nemojte očekivati previše od sebe i stalno se preispitivati, jednostavno usporite i vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Vježbanje također pomaže da izbacite stres iz sebe, pa se pronađite u nekoj aktivnosti koja će vam omogućiti da napunite baterije i opustite se.

Socijalizacija je zdrava, stoga ne odbijajte pozive za kafu, izlazak ili kino jer ćete se u društvu osjećati bolje. Povremenim izlaskom sa prijateljima promijenit ćete ustaljenu rutinu i skrenuti misli sa poslovnih i ličnih obaveza.

Boravak na svježem zraku također će vam pomoći da se riješite stresa, ali samo ako ne tipkate po mobitelu ili razmišljate o svemu što morate stići i uraditi.

 

Šetajte po komšiluku, idite u prirodu.

Koju god odluku da donesete neka bude konkretna i motivirajuća.

Razmišljajte o njoj kao o dugoročnoj promjeni koju želite u svom životu, a ne samo nečem trenutnom.

Dakle, želite li smršati ove godine cilj ne bi trebao biti samo doći do određene kilaže, već općenito zdraviji način života uz pravilnu prehranu i redovnu vježbu što će na kraju rezultirati gubitkom kilograma i dobrim osjećajem u svojoj koži.

Pokušajte odluku prilagoditi svom načinu života, jedino ćete je se tako moći držati. Šta god odlučilli učiniti za sebe u ovoj godini, neka vam je sa srećom.

 

faktor.ba