Kako će gradovi u BiH proslaviti Novu godinu

0
118

Iako glavni grad Bosne i Hercegovine ove godine neće imati javni doček Nove godine, vlasti u pojedinim bh. gradovima svojim stanovnicima i posjetiteljima pripremaju bogat program na glavnim gradskim trgovima.

S obzirom na to da javnih dočeka 2021. godine u gradovima BiH zbog koronavirusa nije bilo, građani pojedinih bh. gradova ove godine neće ostati uskraćeni za proslave na trgovima. Tako će građani i posjetitelji Mostara, Banje Luke, Brčkog i brojnih drugih gradova moći uživati u novogodišnjoj večeri na javnim dočecima na trgovima.

Sarajevo, Tuzla i Zenica bez javnog dočeka

Iako je proteklih nekoliko godina Sarajevo bilo domaćin nekim od najvećih regionalnih muzičkih zvijezda poput Dine Merlina i Zdravka Čolića, ove godine Sarajlije neće imati javni doček. Gradsko vijeće Sarajeva je izglasalo otkazivanje dočeka Nove godine u ovom gradu zbog mogućeg pogoršanja epidemiološke situacije.

Još uvijek nije odlučeno na šta će biti potrošeno 50.000 KM koje su planirane za organizaciju dočeka. Ova odluka bi trebalo da bude donesena na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Javnog dočeka Nove godine neće biti ni u Tuzli i Zenici.

Indira Levak u Mostaru

Iako glavni grad naše zemlje neće imati javni doček Nove godine, drugi bosanskohercegovački gradovi odlučili su svojim građanima upriličiti doček na otvorenom uz nastupe popularnih regionalnih pjevača.

Hrvatska pjevačica Indira Levak, nekadašnja članica grupe Colonia, uvest će građane najvećeg grada u Hercegovini u novu 2022. godinu. Mostarci će moći uživati u hitovima popularne pjevačice te na trgu ispratiti staru i dočekati novu godinu.

Doček Nove godine u Mostaru će biti održan u sklopu Adventa, a pored Indire na spektakularnom dočeku nastupat će i grupa “Twist”, dok je prvi dan nove godine rezerviran za “Dva i po čovjeka” i Josipa Palametu.

Petar Grašo uvest će građane Banje Luke u 2022. godinu

Proslava najluđe noći bit će organizirana i na trgu u Banjoj Luci, a građane grada na Vrbasu u 2022. godinu uvest će hrvatski pjevač Petar Grašo, a slavlje će se nastaviti i prvog dana 2022. godine, kada će nastupati srbijanska pjevačica Ana Bekuta.

Srbijanska pjevačica je protvrdila da će novogodišnje noći provesti u bh. gradovima.

“Najdraži moji, odlučila sam da u Novu godinu ipak uđemo zajedno. Vidimo se 31. decembra u prelijepom Trebinju, a 1. januara u čarobnoj Banjoj Luci. Radujem se što ćemo se grliti i grijati pjesmom”, navela je.

Ana Bekuta u Trebinju, a Nina Badrić u Brčkom

Početkom novembra 2021. godine vlasti u Trebinju su najavile javni doček Nove godine, ali su naknadno otkrile ime pjevača koji će Trebinjce uvesti u 2022. godinu. Građane ovog hercegovačkog grada, ali i njegove posjetitelje svojim hitovima u Novu godinu uvest će Ana Bekuta. U Trebinju će biti organiziran i koncert 30. decembra, a na njemu će nastupati Tropico bend.

U sklopu manifestacije “Čari zime u Brčko distriktu BiH”, koja će se održavati na Trgu mladih tokom decembra i januara 2022. godine, održat će se i novogodišnji koncert regionalne zvijezde Nine Badrić.

Iako je bilo dilema u donošenju odluke za organiziranje ove tradicionalne manifestacije i dočeka Nove godine zbog trenutne epidemiološke situacije, gradske vlasti su ipak odlučile da se zimski mjeseci učine ugodnijim svima koji borave ili će boraviti u tom razdoblju u Brčkom.

U Prijedoru će nastupati Goca Tržan

Prijedorčanima će na dočeku Nove 2022. godine pjevati Goca Tržan. Novogodišnji program bit će organizovan na Trgu majora Zorana Karlice.

Grad Prijedor je zadržao mogućnost da se koncert održi u drugom terminu i to na Dan grada 16. maja 2022. godine, u slučaju da se pogorša epidemiološka situacija zbog koronavirusa – što podrazumijeva donošenje mjera nadležnih organa kojima se zabranjuje održavanje ovakvih skupova.

klix.ba