Kajsija je prepoznata kao veoma zdrava namirnica i služi kao lijek koji doprinosi poboljšanju cjelokupnog zdravlja.
Pored njihovog sjajnog okusa i mirisa, kajsije su zdrave i bogate vitaminima. Od vitamina i minerala u kajsijama nalazimo vitamin A i C te kalij, kalcij i mangan.
Kajsije su divan način da zaštitite srce od širokog spektra bolesti, uključujući aterosklerozu i srčani udar, a štite i od moždanog udara. Velika količina vitamina C, kao i kalijuma i dijetalna vlakna, doprinose dobrom zdravlju kardiovaskularnog sistema.
Kajsije su bogate vlaknima i, samim tim, dobre za bolje pokretanje crijeva. Vlakna pomažu lakši transport probavljene hrane kroz crijeva do eventualnog izlučivanja iz tijela.
Vlakna stimulišu želudačne i probavne sokove koji pomažu apsorpciju hranljivih materija i razgrađuju hranu radi lakše probave. One se često preporučuju onim pacijentima koji pate od opstipacije zbog svojih laksativnih svojstava.
Kajsije imaju skoro sve minerale potrebne za rast kostiju kao što su kalcijum, fosfor, mangan, gvožđe i bakar. Stoga jedenje kajsije može osigurati zdrav rast i razvoj kostiju, kao i prevenciju različitih koštanih stanja povezanih sa starenjem, uključujući osteoporozu.
Sok od kajsije često se daje pacijentima koji pate od groznice, jer organizmu pruža potrebne vitamine, minerale, kalorije i vodu, također i detoksikaciju različitih organa. Neki ljudi koriste kajsije pripremljene na pari za ublažavanje groznice.
Prednosti suhih kajsija proizlaze iz činjenice da proces sušenja ne oštećuje plod i ne mijenja ili umanjuje njegov hranjivi sastav. Sušeno voće ima karakterističan okus, a osim visokog udjela šećera izvor je vitamina, mineralnih tvari, ali i polifenolnih spojeva.
Suhe kajsije su vrlo cijenjene i tražene zbog visokog sadržaja beta-karotena, koji je odgovoran za formiranje vitamina A. Beta-karoten pomaže osigurati dobar vid i zaštitu od uobičajenih uzroka oštećenja vida. Ljudi koji redovno uzimaju prirodnu dozu vitamina A otporniji su na razna pogoršanja vida.
Izvor: Faktor