-3.4 C
Donji Vakuf
Srijeda, Februar 1, 2023
Naslovnica Vijesti SBK Kada će Srednjobosanski kanton imati e-zdravstvene knjižice

Kada će Srednjobosanski kanton imati e-zdravstvene knjižice

0
257

 

U pojedinim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje se koriste stare, odnosno papirne zdravstvene knjižice, iako se uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica najavljuje već godinama.

U Srednjobosanskom kantonu (SBK), naprimjer, projekat e-zdravstvene knjižice je u završnoj fazi. Kako nam je potvrđeno iz Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) SBK, instalirana je potrebna oprema za štampanje, izvršeno je i probno štampanje, a osoblje je prošlo obuku.

 

Niko ništa ne spominje

– Očekujemo da će se tokom narednog mjeseca kroz javno oglašavanje obavijestiti osiguranici da mogu podnijeti zahtjev za zamjenu postojeće zdravstvene knjižice. U pripremnoj fazi je nabavljen kontingent od 115.000 komada kartica, što će zadovoljiti potrebu oko 55-60 posto osiguranika, s obzirom na to da ZZO u svojoj evidenciji trenutno ima oko 205.000 osiguranika – naveli su iz ZZO SBK.

Javna nabavka preostalog dijela potrebnih elektronskih zdravstvenih knjižica, između 90 i 100 hiljada, provela bi se u narednom periodu zavisno od dinamike izdavanja, odnosno zamjene postojećih zdravstvenih knjižica.

– Napominjemo da će stare zdravstvene knjižice vrijediti u periodu od godinu od početka izdavanja novih, a što je optimalan rok da svi osiguranici izvrše zamjenu – istakli su iz ZZO SBK.

U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde, kako su nam kazali u ZZO, već godinama nema informacija o tome da bi se osiguranicima u ovom kantonu u upotrebu mogle uvesti elektronske zdravstvene knjižice.

– Nekad ranije je bila priča o tome, ali godinama već niko ništa ne spominje. Mi i dalje koristimo papirne zdravstvene knjižice koje se moraju ovjeravati – kazali su kratko iz ZZO BPK.

Nabavka odgođena zbog koronavirusa

Iako se očekivalo da će u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) elektronske knjižice biti uvedene početkom prošle godine, do toga nije došlo zbog pandemije koronavirusa. Njihova nabavka obustavljena je budući da knjižice dolaze iz Kine, a kako su nam kratko kazali u ZZO ZHK, oni se nadaju da će do nabavke ovih knjižica uskoro doći.

Prvi je u upotrebu elektorinske zdravstvene knjižice uveo Kanton Sarajevo još 2013. godine, kada je to bio pilot-projekat kao uvod za potpuno ukidanje ovjeravanja zdravstvenih knjižica i čekanja u redovima. Tada je podijeljeno prvih 20.000 kartica ratnim vojnim invalidima, civilnim invalidima i penzionerima, a u masovniju upotrebu uvedene su 2017. Međutim, tada to nije prošlo bez problema, budući da je ZZO KS pogrešno odštampao kartice, a greška se potkrala u izgledu grba Kantona Sarajevo. Elektronske knjižice sa greškom su u međuvremenu zamijenjene, a danas mali broj osiguranika i dalje koristi papirne zdravstvene knjižice.

U Unsko-sanskom kantonu proces zamjene papirnih zdravstvenih knjižica novim elektronskim započeo je 2017, a u Hercehovačko-neretvanskom kantonu dvije godine kasnije.

Elektronska zdravstvena knjižica, pored općih podataka osiguranika, sadrži i elektronske podatke o uplaćenoj premiji osiguranja i status zdravstvenog osiguranja. Prilikom izdavanja lijekova, apotekari na osnovu skeniranog bar-koda imaju uvid u propisanu terapiju i mogu je na odgovarajući način izdati osiguranim osobama. Još jedan od benefita je taj što su nakon uvođenja u upotrebu elektronskih zdravstvenih knjižica smanjene gužve u zavodima zdravstvenog osiguranja jer građani više nemaju potrebu za ovjerom knjižice.