JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf potpisnica sporazuma o unapređenju kulturne saradnje između gradova

0
248

JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf potpisnica je sporazuma o saradnji u cilju unapređenja kulturne saradnje između gradova koji je inicirala Javna ustanova „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“. Memorandum o saradnji potpisali su Udruga „Porporela“ iz Dubrovnika, Kulturni centar Šabac, JU Kulturni centar Bihać, JU Bosanski kulturni centar Živinice, JU „Centar za kulturu Općine Travnik“, JU Centar za kulturu Mostar, JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf, JU Kulturno sportski centar Bugojno, Ustanova Narodni Univerzitet Konjic i JU Centar za kulturu Goražde. Potpisivanju su prisustvovali načelnik općine Donji Vakuf, Huso Sušić i direktor JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf, Kenan Hrvačić.

Domaćini sastanka bili  su  načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić budući da je ova lokalna zajednica osnivač Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ i v.d. direktor Armin Omerović.

Cilj potpisivanja pomenutog memoranduma je unapređenje i razvoj kulturne saradnje sa gradovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Ovakav vid saradnje omogućit će razmjenu produkcija tokom godine, učestvovanje na manifestacijama i festivalima koje budu organizovale ustanove, posjete učenika i studenata manifestacijama i izletima, podnošenje zajedničkih projekata prema domaćim i međunarodnim institucijama i fondovima, organizaciju zajedničkih kulturno – umjetničkih manifestacija, učestvovanje na seminarima i skupovima iz oblasti kulture…

 

-Ovo je jako važan dan za one koji se bave kulturom. Ova lokalna zajednice iako nema direktnu nadležnost u oblasti kulture svake godine izdvaja sve više sredstava iz svog budžeta za razvoj i promoviranje aktivnosti u ovoj važnoj društvenoj djelatnosti. Današnje potpisivanje Sporazuma bi zapravo moglo poslati dobar signal i unutar države Bosne i Hercegovine, ali i mnogo šire.”  poručio je Ajnadžić.

Vršilac dužnosti direktora Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“Omerović kazao je da je ovo početak jedne velike priče, jer bez međusobne saradnje nema dobrih rezultata.

Nakon potpisivanja memoranduma, v.d. direktor Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“  Armin Omerović ugostio je potpisnike Memoranduma u prostorijama Centra, te su zajedno pogledali izložbenu posatvku u novootvorenoj Foto- galeriji Jelićeva .