JU “Agencija” Jajce: Zaštita naše kulturno-povijesne i prirodne baštine mora biti na prvom mjestu!

Uzimajući u obzir da je neposredno poslije lokalnih izbora u Jajcu potencijalni investitor, kompanija Bosnia Green Energy Project d.o.o., uputila inicijativu Općinskom vijeću Jajce za očitovanje o njihovom zahtjevu (davanje suglasnosti za dobivanje koncesije) za izgradnju dvije mini hidroelektrane u Jajcu (lokalitet: Elektrobosna i Pijavice), kao i veliko negodovanje građana Jajca zbog ove inicijative, a u svezi čega je pokrenuto i potpisivanje peticije kako bi se ova inicijativa zaustavila, JU „Agencija za kulturno-povijesnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, kao javna ustanova osnovana s ciljem zaštite kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa našeg grada, tim povodom daje sljedeće priopćenje za javnost:

Općina Jajce u svojim dugoročnim strategijama razvoja namjerava snažno potaknuti razvoj turizma u Jajcu, kao najperspektivnije grane gospodarstva, upravo iz razloga što raspolažemo velikim kulturnim i prirodnim ljepotama, koje uz minimalna ulaganje možemo staviti u funkciju razvoja turizma.

Svako narušavanje prirodnog ambijenta, a posebno područja Plivskih jezera, značajno će umanjiti naše potencijale i dugoročno nanijeti veliku štetu turizmu.

Na području Jajca već postoje dvije hidroelektrane građene prije više od 60 godina, od kojih jedna crpi vodu iz Velikog plivskog jezera. Njena gradnja nanijela je neprocjenjivu štetu Plivskim jezerima, toku rijeke plive, kao i vodopadu. To, na žalost, ne možemo promijeniti, ali možemo inzistirati na tome da se zaustavi daljnja devastacija prirode. U tom smislu, trebali bi postaviti i određene uvjete Elektroprivredi HZ HB kako bi se zašitio biljni i životinjski svijet u našim jezerima i rijekama, ali i zdravlje građana.

Važno je napomenuti i da općina Jajce zadnjih 15-tak godina prima naknadu za korištenje vodnih resursa, koja se kreće oko 4 milijuna KM godišnje, te da po ugovoru dio tih sredstava treba biti iskorišten za uređenje jezera i rijeka.

Smatramo da ne postoji opravdanost za izgradnju dodatnih industrijskih objekata, koji bi mogli još više ugroziti Plivska jezera, najveća prirodna jezera u BiH.

Osim toga, Plivska jezera su nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine kao „Kulturni-krajolik – Plivska jezera s kompleksom mlinova na Plivi kod Jajca“ i samim time uživaju najveću zaštitu naše države. Eventualno korištenje prirodne baštine na ovakav način u suprotnosti je s planskim dokumentima općine Jajce, Kantona i Federacije BiH, jer se Plivska jezera identificiraju kao značajna prirodna i kulturna baština Bosne i Hercegovine.

Važno je spomenuti i da Plivska jezera trpe štetu uzrokovanu nelegalnom gradnjom, ispuštanjem otpadnih voda u jezera, kao i nekontroliranim razvojem turističke infrastrukture. Stoga smatramom da je krajnje vrijeme da se proces neodrživog eksploatiranja  Plivskih jezera i same rijeke Plive spriječi, te donesu odgovarajuće mjere za očuvanje jednog od najznačajnijih hidroloških objekata u našoj zemlji.

Želimo izvijestiti zainteresiranu javnost da je Agencija krajem 2019. godine, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša, pokrenula pripremne aktivnosti za izradu „Plana upravljanja Plivskim jezerima“. Radi se o složenom i skupom projektu, ali isto tako iznimno važnom za naš grad.

Upravo će ovaj dokument identificirati nivo ugroženosti prirodnih sistema, kao i ponovni izračun biološkog minimuma, te prijedlog mjera za održivo upravljanje Plivskim jezerima. Plan upravljanja je osnovi dokument koji će biti upućen nadležnom ministarstvu s ciljem zaštite slivnog područja Plivskih jezera prema IUCN kategorizaciji kao Nacionalnog parka, Spomenika prirode ili Zaštićenog pejzaža.

Svi mi, građani Jajca, trebamo jasno kazati da nismo protiv investicija u našem gradu i otvaranja novih radnih mjesta, ali isto tako trebamo poslati nedvosmislenu poruku da je zaštita naše kulturno-povijesne i prirodne baštine na prvom mjestu.

Stoga, u potpunosti podržavamo inicijative građana, nevladinih organizacija i medija, koje javni interes stavljaju ispred privatnog interesa

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print