Još jedna pobjeda za Kruščicu

0
88

Mještani Kruščice jučer su ponovo spriječili investitora da uđe sa mašinama u korito rijeke Kruščice i počne sa izgradnjom hidroelektrane Kruščica 1. Oko 200 mještana i njihovih komšija iz okolnih mjesta blokiralo je prolaz mašinama, i time su uspijeli sačuvati rijeku za koju se bore već godinu dana.

Izvođač radova je došao u pratnji oko 15 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, i pokušao je da prođe do lokacije za izgradnju. Nakon nekoliko sati blokade i zahtjeva da im se pokaže nalog za današnju akciju, koji su policijski službenici tvrdili da posjeduju, izvođač radova je napustio lokaciju i otišao sa lica mjesta uz skandiranje mještana.

Maida Bilal, Ekološko udruženje Bistro, Kruščica: „Uprkos svim pritiscima kojima smo svakodnevno izloženi, ne odustajemo. Danas smo kao i svih 365 dana stali rame uz rame u zaštitu rijeke. Mi bdijemo uz ovu ljepoticu i svim snagama smo danas ponovno vratili mašine“.

Koncesija za izgradnju ove hidroelektrane je u vlasništvu firme Genna iz Viteza i prema riječima mještana ovog mjesta, izvođač nema sve potrebne dozvole za izgradnju ove hidroelektrane.

Podsjetimo da se prošle godine, 24. avgusta desio incident u ovom mjestu nakon što su pripadnici Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog  kantona rano ujutro prekinuli blokadu mosta i priveli više osoba koje su protestvovale protiv izgradnje hidrolektrane, pri čemu je više osoba povrijeđeno.

Jelena Ivanić, Centar za životnu sredinu: “Mještani Kruščice su danas još jednom pokazali da ne žele hidroelektrane u svom mjestu. Pozivamo vladu Srednjobosanskog kantona da raskine koncesije za ove hidroelektrane jer je to jedini ishod koji je prihvatljiv u ovoj situaciji“.

Pored protesta na mostu, gdje dežuraju 24 sata, oni vode i pravnu borbu za koju vjeruju da će se okončati u njihovu korist i da će na kraju rezultat biti raskidanje ugovora o koncesiji za dvije hidroelektrane planirane na ovoj rijeci, Kruščica 1 i Kruščica 2.

Informišu iz Centra za životu sredinu