JKP Gradina: Zaštita od smrzavanja i pucanja vodovodnih instalacija u zimskom periodu

0
70

Niske vremenske temperature i slaba zaštićenost vodomjernih mjesta, šahtova, u mnogim slučajevima prouzrokuju pojavu pucanja a često i oštećenje kompletnoga vodomjera ili vodovodnih instalacija. Zbog smrzavanja vode u dijelovima internih vodovodnih instalacija, koje nisu dovoljno zaštićene ili se na njima voda rijetko koristi, građani mogu ostati bez vode.

Neophodno je, da se blagovremeno izvrši zaštita, tako što će se vodomjer i otkrivene cijevi obložiti odgovarajućim termo izolacijskim materijalom: stiropor, staklena vuna, stare deke i sl. Sve vodovodne cijevi, koje se nalaze na otvorenom, potrebno je isprazniti, kao i ukoliko je moguće, zatvoriti otvoreni prostor u kojem su smještene vodovodne instalacije. U pravilu, voda se ledi u najplićim i nezaštićenim dijelovima instalacije, kao i negrijanim dijelovima zgrada.Korisnicima, koji primijete da su ostali bez vode savjetujemo, da prvo provjere stanje instalacija u vodomjernom oknu, te pokušaju okrenuti ventil, ali nikako na silu. Ventil koji nije moguće okrenuti upućuje, da je voda u instalacijama u vodomjernom oknu zaleđena. Najbrže će se odlediti pomoću isparavanja tople vode u zatvorenom oknu sa spuštenim poklopcem. Zamrznute instalacije nikako se ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih, niti korištenjem otvorenog plamena. Za ponovnu uspostavu vodosnabdijevanja, potrebno je pronaći, odnosno pregledati svaki dio instalacije.

“Napominjemo, interne vodovodne instalacije čine svi cjevovodi iza glavnog vodomjera/ventila . Za njihovo održavanje su zaduženi korisnici vodovodne usluge, te ih savjetujemo, da još jednom provjere zaštitu svojih vodomjera i vodovodnih instalacija”.

Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti sami riješiti problem odmrzavanja vode u cijevima, iza glavnog vodomjera, potrebno je da se obrate stručnim licima – vodoinstaleterskim firmama ili upraviteljima.

Za sve dodatne informacije, građani se mogu obratiti Službi JKP „GRADINA“ d.o.o. Donji Vakuf, na telefon 030/201 – 134.