Cijeđenje soka iz voća i povrća nije ništa zdravije od jedenja cijelovitih namirnica, navode stručnjaci iz klinike Mayo.
Na društvenim mrežama se posljednjih dana širi trend “juicinga” odnosno cijeđenja voća i povrća te se preporučuje konzumiranje soka jer je navodno to zdravije. Međutim, stručnjaci iz Mayo klinike tvrde da cijeđenje nije ništa zdravije od konzumiranja cjelovitog voća i povrća.
Tekućina sadrži većinu vitamina, minerala i biljnih kemikalija (fitonutrijenata) koji se nalaze u voću. Međutim, cijelo voće i povrće također ima zdrava vlakna, koja se gube tokom cijeđenja.
Neki vjeruju da je cijeđenje soka bolje od jedenja cijelog voća i povrća jer vaše tijelo može bolje apsorbirati hranjive tvari, a to vašem probavnom sistemu daje odmor od probave vlakana. Kažu da cijeđenje soka može smanjiti rizik od raka, ojačati imunološki sustav, ukloniti toksine iz tijela, pomoći probavi i pomoći vam da smršavite.
Međutim, nema naučnih dokaza da su cijeđeni sokovi zdraviji od soka koji dobijete jedući samo voće ili povrće.
Ako ne volite jesti voće i povrće, cijeđenje sokova može biti način da ih dodate u svoju prehranu ili da isprobate voće i povrće koje možda ne jedete.
Iz klinike Mayo preporučuju da razmislite o blendanju umjesto cijeđenju soka. Miješanjem jestivih dijelova voća i povrća dobiva se piće koje sadrži više zdravih fitonutrijenata i vlakana. Vlakna vam mogu pomoći i da se osjećate siti.
Ako pokušate cijediti sok, napravite samo onoliko soka koliko možete popiti odjednom jer štetne bakterije mogu brzo rasti u svježe iscijeđenom soku. Ako kupujete komercijalno proizvedeni svježi sok, odaberite pasterizirani proizvod.