Želite li da vam meso bude mekano, Bright Side donosi nekoliko zanimljivih trikova.
Komad mesa možete obložiti kriškama kivija i ostaviti neko vrijeme da stoji. Ovo slatko voće sadrži enzime koji pomažu u razgradnji vezivnog tkiva u mesu, pa ono postaje meko i fino za jelo.
Ako ga volite staviti u marinadu, možete i u nju dodati malo kivija, uz ostale sastojke. Pripazite ipak da ne stoji predugo kako se meso ne bi raspalo tokom pečenja.
Slično djelovanje ima i ananas, pa posegnite za njim ako nemate kivi.
Osim klasične marinade, meso možete staviti i u sirće ili limunov sok, dodati maslinovo ulje, naribani luk i jabuke. U toj smjesi ostavite meso preko noći u frižideru.
Osim što će imati nevjerovatan okus, bit će jako mekano.
Jedan sastojak za koji nikada ne bismo pomislili da može pomoći u ovome je Coca-Cola. Napici poput ovog odlični su za omekšavanje mesa prije pečenja, posebno ako su komadi malo deblje rezani.
Pazite samo da meso u ovom gaziranom piću stoji samo desetak minuta, a zatim ga izvadite da se osuši i pržite u ulju.
Izvor: Faktor