Bosanska kuhinja je sačinjena od mnogobrojnih ukusnih, ali i kaloričnih slanih i slatkih jela. Gotovo da nema onih koji nisu ljubitelji ukusnih jela, koje su pravile naše nane i majke.
Osim dobro poznatih pita kao što su sirnica, burek, zeljanica, postoje i ona jela za koje mnogi nikada nisu ni čuli, a još manje probali. Jedno takvo je gotovo zaboravljena ćorpita, staro bosansko jelo s piletinom.
U nastavku vam donosimo recept i detaljne upute za pripremu ovog gotovo zaboravljenog tradicionalnog jela.
Potrebni sastojci:
- šest bataka s karabatakom
- tri glavice crvenog luka
- so,
- crvena začinska paprika
- biber
Sastojci za jufku:
- 600 grama brašna,
- dvije male kašičice soli
- 300 mililitara vode
- 150 grama putera
Sastojci za preljev:
- litar vode
- dvije kocke pileće supe
- so
- ulje
Način pripreme
Prvo umijesite jufke tako što ćete pomiješati brašno, so i vodu. Potom dodajte i puter pa umijesite tijesto. Ostavite da odstoji par sati u frižideru.
Dok se tijesto odmara u frižideru, pripremite nadjev. Karabatak i batak odvojite, isjecite na sitne komade. Potom isjeckajte luk te ga pomiješajte s piletinom dodajete začine pa sve dobro izmiješajte.
Potom razvite jufke te ih isjecite na veće kocke. U svako polje stavite po karabatak ili batak sa filom, umotajte i takav smotuljak stavljajte u pleh koji ste pouljili.
Pecite pitu oko pola sata na 200 stepeni, a zatim je zalijte vrelom supom koju ste dobili od vode i kockica za supu. Vratite ćoravu pitu u rernu pa je pecite još petnaest minuta.
Izvor: Klix