Jeste li čuli za potkrižu? Bosansko jelo koje se pravi od ostataka pogače ili hljeba

0
46
Potkriža je starinsko bosansko jelo, koje se pravi od ostataka starog hljeba ili pogače uz puno crvenog luka i komadića mesa. Postoji više verzija ovog tradicionalnog obroka, a u nekim krajevima ga nazivaju poparom, bosanskim ćevapom ili koricama.

Recept za ovo jelo pronašli smo na Youtube kanalu Moj kutak, a u istom videu možete pronaći i recept za domaću pogaču.

Važno je napomenuti da se u različitim krajevima drugačije pravi pa osim u načinu pripreme, ovo jelo možete pripremati s pilećim mesom ili suhim mesom.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 1.5 kg suhih kosti
  • tvrda pogača
  • šest glavica crvenog luka
  • 500 grama junćeg mesa
  • začini (biber, sol)

Priprema:

U veću šerpu dodajte suhe kosti, meso i vodu te kuhajte na laganoj vatri nekoliko sati. Dodajte malo soli, a pazite jer suhe kosti mogu biti slane. Dok se meso kuha, narežite staru pogaču ili hljeb na sitne komade i redajte u tepsiju u kojoj planirate poslužiti jelo. Potom narežite luk prema željenom obliku, dodajte nekoliko kašika ulja i pržite na laganoj vatri.

Temeljac u kojem se kuhalo meso, iskoristite tako što ćete ga preliti preko pogače ili hljeba, pokrijte aluminijskom folijom i ostavite oko 10 minuta da dobro upije. Dok se luk prži, možete dodati i malo temeljca da luk brže omekša. Nakon što je pogača upila temeljac, dodajte komadiće mesa i luk te biber.