Jesenji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vrijeme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi.

Zbog toga City Magazine izdvaja sočan aromatičan kolač od jabuka koji se topi u ustima i čiji bogat ukus i zanimljiva tekstura nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Sastojci:

– 650 g jabuka

– 120 g putera (ostaviti na sobnoj temperaturi da malo omekša)

– 100 g šećera

– 200 g brašna

– 3 jajeta

– 1 kesica vanilin šećera

– 1,5 kašičica praška za pecivo

– 1 kašičica sitno naribane limunove kore

– pola kašičice cimeta

Priprema:

U posudi prvo pomješajte puter i šećer da dobijete homogenu masu i da se šećer istopi. Zatim polako i postepeno umješajte jaja, a onda dodajte i limunovu koricu, kašiku vode i na kraju brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmješajte kako biste dobili jednoličnu i glatku smjesu.

Okruglu tepsiju podmažite puterom i obložite papirom za pečenje, pa u njega sipajte pripremljeno tijesto i špatulom ravnomjerno rasporedite po cijeloj površini.

Jabuke operite, osušite i uklonite peteljke i jezgro. Isjecite ih na kriške i pospite cimetom, pa ih rasporedite po tijestu.

Pecite oko 30 – 40 minuta na temperaturi od 180°C.

Kada je kolač ispečen, sačekajte da se malo prohladi, po želji pospite prah šećerom i poslužite. Savršen je i uz kuglu sladoleda od vanile ili omiljeni čaj.

Prijatno!

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print