Jesen će biti ove godine toplija od prosjeka, temperature ove sedmice i do 35 stepeni

0
77

Nakon nekoliko dana prohladnog vremena i kiše koja je padala u BiH, prema najavama meteorologa, i u septembru nas očekuju toplotni valovi. Temperature će se, naime, ponovno peti iznad 30°C.

Naime, prema prognozama meteorologa FHMZ-a, iduća sedmica očekuje nas toplo vrijeme s temperaturama koje će dosezati i do 35°C. Danas se na zapadu i SZ BiH očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

U ostalim dijelovima malo do umjereno oblačno i sunčano. Tokom dana postupno povećanje naoblake. Krajem dana, ponegdje u Krajini i na jugozapadu Bosne s kišom i pljuskovima. Vjetar umjeren južnog i jugozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura od 10 do 16, na jugu do 18, a najviša dnevna od 25 do 31°C. Sutra umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Nešto manje naoblake i sunčanije očekuje se u istočnim područjima. Poslijepodne naoblačenje na zapadu i SZ Bosne, a i u ostatku BiH do kraja dana. Padaline se očekuju krajem dana i tijekom večeri. Jutarnja temperatura od 13 do 21, a najviša dnevna od 25 do 35°C.

FHMZ je objavio i sezonsku prognozu prema kojoj će jesen 2017. na prostoru BiH, prema dostupnim prognostičkim materijalima, biti nešto toplija u usporedbi s prosječnim temperaturama zraka tokom jeseni za razdoblje 1981. – 2010. Iako se, prema prognozama, očekuje nešto toplija jesen u odnosu na višegodišnji prosjek, ne znači da neće biti izraženijih hladnijih razdoblja.

Istovremeno, mogući su i kraća izrazito topla razdoblja. Hladnija razdoblja se očekuju u drugoj polovici rujna, početkom oktobra i početkom novembra. Nešto više temperaturne vrijednosti u odnosu na srednju temperaturu zraka u razdoblju 1981. – 2010. očekuju se u drugoj polovini oktobra i početkom novembra

Srednje minimalne temperature zraka bit će približne višegodišnjem prosjeku u listopadu i studenom. U septembru srednje minimalne temperature trebale bi biti više u odnosu na višegodišnji prosjek.

Tromjesečna prognoza pokazuje da bi očekivane sume padavina tokom jeseni, trebale biti u granicama, ili nešto ispod prosječnih. U ovom razdoblju moguća su i nešto dulja razdoblja bez padalina (druga polovica listopada). Izgledi za nešto veću količinu padalina, u odnosu na višegodišnji prosjek, postoje u drugoj polovini septembra.