Jedina beba u gradu sa najstarijim stanovništvom u BiH

0
29

Bosansko Grahovo je jedna od najnerazvijenijih općina u Bosni i Hercegovini. Prema posljednjem popisu, ima „najstarije“ stanovništvo. Prosječna dob blizu 1.200 stanovnika ove općine je 52 godine. Prošle godine ovdje je rođena samo jedna beba, a jedina osnovna škola ima samo četiri prvačića.

Mirela Šahman majka je jedine bebe rođene prošle godine u Bosanskom Grahovu. Rodom je iz Tešnja. U Bosanskom Grahovu živi skoro tri godine.

“Imam sina starijeg dvije i po godine, Safeta, i Benjamina koji je rođen prošle godine. Ne radim nigdje, domaćica sam. Suprug radi tu na tresetu gore, gdje se pravi zemlja, humus. Već dugo godina, 17 godina već je tu. Ima skromnu, dobru platu, živimo od plate, normalno sve”, priča Šahman koja se ne žali što je ostala bez ikakvog poticaja kao majka dvoje male djece u općini čije je stanovništvo sve starije, po posljednjem popisu najstarije u Bosni i Hercegovini.

“Ja kao nezaposlena porodilja, pošto nemam neki boravak po njihovom zakonu od tri godine, nisam ostvarila pravo na porodiljsko ni za Safeta ni za Benjamina, niti sam dobila pomoć od opštine. Ništa znači”, ističe majka dva dječaka.

Poticaj od 500 maraka općina isplaćuje porodiljama koje su najmanje tri godine prijavljene u ovom gradu.

“Nažalost, ja zaista ne mogu da mijenjam odluku”, poručuje načelnik Bosanskog Grahova, Uroš Đuran.

 

N1