6.3 C
Donji Vakuf
Četvrtak, Decembar 8, 2022
Naslovnica Istaknute vijesti Jedan od razloga visokog stepena smrtnosti u SBK

Jedan od razloga visokog stepena smrtnosti u SBK

0
307

Srednjobosanski kanton ima izuzetno visoku smrtnost od posljedica koronavirusa.

Prema podacima Federalnog ministarstva zdravstva, u ovom dijelu Bosne i Hercegovine zaključno sa 9. decembrom zabilježeno je 3.446 Covid-pacijenata od kojih je nažalost preminulo 244, ili približno sedam posto. Primjera radi, u FBiH je ukupno zaraženih 62.741, a umrlo je 1.773, odnosno nešto više od 2,5 posto.

Šta su razlozi visokog procenta smrtnosti u SBK?

– Znam za te brojke na nivou kantona, vjerovatno su uzete informacije i iz drugih bolnica, domova zdravlja, ambulanti u SBK. Te podatke nemam. Mogu govoriti samo o stanju u Bolnici Travnik i naglasiti da u našoj zdravstvenoj ustanovi nije tako visok procenat smrtnosti – kaže dr. Minela Zekiri Sivro, infektolog JU Bolnica Travnik.

Ipak, ističe kako je situacija i dalje teška.

– Osnovni problem je što se pacijenti sa simptomima COVID-19 kasno jave u zdravstvene ustanove. U pravilu to su srčani i plućni bolesnici, ljudi koji boluju od karcionoma, koji imaju ugrađene stentove i bajpase… Znači, hronični bolesnici koji kada dođu u stanje srednje teškog ili teškog slučaja zbog infekcije COVID-19 najčešće moraju biti priključeni na kisik ili respirator. To je onda neizvjesna borba za život – podvlači Zekiri Sivro.