Jasmin Imamović održao Javnu tribinu na temu Kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine

Večeras je u Donjem Vakuf u Hotelu Vrbas,  u organizaciji OO SDP Donji Vakuf, održana Javna tribina Kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine. Gost predavač bio je gospodin Jasmin Imamović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, dogogodišnji gradonačelnik Tuzle i istaknuti književnik.

Javnoj tribini prisustvovali su predstavnici Skupštine SDP – a, članovi SDP – a, delegacija NiP – a, te brojni građani Donjeg Vakufa.

Na samom početku gospodin Imamović naglasio je koliko je bitna Bosna i Hercegovina za kompletno područje Balkana:

“Bosna i Hercegovina ima veoma važan geostrateški položaj. Kada gledamo zapadni Balkan ja mislim da je Bosna i Hercegovina nosivi stub zapadnog Balkana. Baš kao i noseći stub koji nosi i održava jednu površinu, čini je stabilnom tako i Bosna i Hercegovina čini cijelo područje zapadnog Balkana stabilnim”.

Gospodin Imamović govorio je o kontinuitetu Bosne i Hercegovine. Od Povelje Kulina bana, zatim o srednjovjekovnom periodu Bosne i banu, a kasnije i kralju Bosne Tvrtku I Kotromaniću, kasnije se dotakeo i perioda Jugoslavije i činjenice da je veliki broj odluka koje su vezane za cijelu Jugoslaviju upravo donesene na području Bosne i Hercegovine i na samom kraju govorio je o važnosti narodno oslobodilačkog rata u kojem su hrabri građani i građanke Bosne i Hercegovine uspjeli odbraniti svoju nezavisnost i svoju domovinu od agresora.

Kao glavno oružje u borbi od zaborava za razne historijske činjenice koje su vezane za BiH naveo je kreiranje raznih djela, filmova, serija, kulturnih manifestacija. Kroz ove alate smatra da se najbolje može novim generacijama prenijeti bogata historija naše zemlje.

Za sami kraj Javne tribine Jasmin Imamović najavio je i pisanje zajedničkog djela koji će služiti kao polazna strategija u odbrani zajedničkih bh. vrijednosti. Krajnji cilj ovog djela je da uđe u školski program, te da mladi u našoj zemlji uče pravu i jedinstvenu historiju.

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print