Jasko Dautbegović: Priroda nam šalje vapaj

Odrastanje na selu, ljubav prema prirodi i zavičaju i Donjem Vakufu, navela je Jaska Dautbegovića da formira Fejsbuk grupu „Ljubitelji prirode DV“, u kojoj promoviše prirodne ljepote svoje sredine. Tako se tamo mogu pronaći fotografije i video snimci na kojima se vide sve čari Donjeg Vakufa.

„Kako sam odrastao, priroda me sve više zanimala i privlačila, tako da sam dosta vremena posvećivao njoj i njenim tajnim ljepotama. Posmatrajući, osjetio sam da priroda šalje vapaj. Nažalost, u posljednje vrijeme priroda je sve više ugrožena zbog različitih faktora. Onaj najvažniji faktor smo svakako sami mi, ljudi“, govori i dodaje da je ponosan na svoju grupu jer je okupila ljude koji istinski vole prirodu.

Donji Vakuf je bogat i kulturno istorijskim spomenicima koji se nalaze u prirodi i pogodni su za razvoj turizma, iako ova grana privrede nije razvijena na tom području. Tu se nalazi blizu 500 raznih stećaka. Jedinstven i važan za spomenuti je stećak Radojice Bilića u Starom Selu, koji na sebi ima pisani trag. Tu je i najveće dovište (rezervoar duhovne istorije Bošnjaka) u Evropi za muslimane koje se nalazi u zaštićenom parku prirode Ajvatovica.

„Sve više omladine napušta našu opštinu, tako da nam je priroda, voda i čist vazduh ostao kao najveći resurs kojim raspolažemo. Koracima prema turizmu, uspjeli bismo da oživimo svoju opštinu. Samo korištenje prirodnih resursa u svrhe turizma natjeralo bi nas da ih zaštitimo. Ako izgubimo prirodu, izgubili smo i priliku da se razvijamo u turizmu. Turizam na ovoj opštini može stvoriti plodno tlo za povratak mladih. Vratiti ih kao  investitore, koji ulažu u svoje i na svoje. Samim tim omogućiti im da se vrate na  svoja ognjišta“, ističe za eTrafiku.

 

Kroz prirodu do nekropola

Ako odlučite da posjetite Donji Vakuf, Jasko preporučuje da obavezno posjetite nekropole oko grada do kojih vode putevi kroz očaravajuću prirodu. Za ljubitelje biciklizma, tu je i  biciklistička staza „Old trail“ koja povezuje Donji Vakuf sa Jajcem i Travnikom.

„Uz samu stazu se nalaze i ‘bikefrendly’ objekti koji nude ukusnu hranu i piće za osvježenje. Žila kucavica koja protiče kroz opštinu jeste rijeka Vrbas, koja ima šetalište uz samu obalu rijeke. Ono što svakako ostavlja bez daha jeste zaštićena rijeka Semešnica i njen kanjon koji je smješten nedaleko od samog centra. Da su ranije civilizacije koristile ovo područje svjedoče nam ostaci starog grada u Pruscu kao i ostaci bazilike u Oborcima, te brojni spomenici koji se nalaze na opštini. Ono u čemu ja uživam jesu markirane planinarske staze koje vode u nestvarne prirodne ljepote. Planinarima i turistima preporučujem da staze obilaze sa lokalnim vodičem“, savjetuje naš sagovornik.

Svjestan je da je zaštita prirode u ovo vrijeme jako bitna, ali i da ljudi sve više okreću glavu od toga. Kako kaže, ima utisak da se mirimo sa tim što nam priroda nestaje.

„Ono što svaki čovjek treba da zna jeste da su priroda, čist vazduh i voda potrebni upravo njemu kako bi preživio. Mislim da je to dovoljan razlog da promijenemo svoju svijest i odnos prema prirodi. Ako promijenite sebe, promijenuli ste cijeli svijet. Današnja tehnologija nam je omogućila da jeftino, a uz to vrlo kvalitetno promovišemo svoj zavičaj. Krajnje je vrijeme da uzmemo stvar u svoje ruke i da krenemo svi kao jedno. Pozivam sve ljude dobre volje koji imaju ideje, koji  žele da učestvuju u razvoju svoje opštine i turizma u njoj, neka nam se priključe. Neka prirodi i sami sebi daju podršku“, poručuje.

Jasko ne odustaje od cilja da pomogne u zaštiti prirode Donjeg Vakufa i razvoju turizma, te za kraj poručuje da stanovnike ove opštine u narednom periodu čeka dosta lijepih stvari.

 

etrafika

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print