Japanska jabuka – kakve vrijedne materije krije u sebi

0
102

 

Japanska jabuka kaki ili persimon, kako je često nazivaju, predstavlja veoma zanimljivo, ukusno i lekovito voće. Odlikuje ga zlatno-žuta boja, glatka kora i karakterističan sladak ukus. Ovaj neobičan plod će nekoga podsećati na paradajz, ali kad ga presečete na pola. Otkrićete da je ovo sočna voćka čije meso sadrži brojne lekovite sastojke.

Kao što se može pretpostaviti po samom imenu, kaki voće vuče poreklo iz dalekog Japana. Mada je tačnije iz Kine gde se mogu pronaći stabla stara nekoliko vekova.

Danas se ono uzgaja i širom Evrope, a u poslednje vreme javila se velika zainteresovanost i na našim prostorima. U nastavku teksta otkrićemo vam nekoliko detalja za šta je dobra japanska jabuka kaki. Otkrijte kako može da utiče na vaše zdravlje, a sigurni smo da ćete želeti da okusite ovu zanimljivu voćku.

SASTAV I LJEKOVITA SVOJSTVA KAKI JABUKA

Ukoliko obraćate pažnju na ishranu i na umeren unos hrane, reći ćemo vam da kaki jabuka kalorije sadrži u umJerenoj količini. Tačnije, u 100 grama ove voćke nalazi se oko 70 kcal, a da pri tom ne sadrži ni malo masti. Osim toga, njegovo meso obiluje lako svarljivim vlaknima koja su sjajan pokretač probave. U 100 gr nalazi se oko 3,6 grama različitih rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana.

Kaki voće je fenomenalan izvor snažnih antioksidanasa poput katehina, a prisutna je i betulinska kiselina. Njihova kombinacija omogućava vašem organizmu dozu ljekovitih materija koje će vas zaštiti od pojave tumora. Osim toga, japanska jabuka pomaže i pri odbrani od infekcija i upala, a zanimljivo je da ovo voće predstavlja sjajan lijek za zaustavljanje krvarenja i protiv pucanja kapilara.

VITAMINI I MINERALI U KAKI JABUKAMA

Vitamin A, beta karoten, likopen i lutein nalaze se u ovom ukusnom plodu, a njihovo prisustvo donosi brojne zdravstvene beneficije za vaš organizam. Najznačajnije svojstvo ovih ljekovitih materija jeste da veoma uspešno jačaju imunitet i vrše detoksikaciju. Zajedno sakupljaju sve slobodne radikale i eliminišu ih iz tijela, pa se u Japanu kaki voće smatra saveznikom u borbi protiv starenja.

U samom mesu ove ukusne namirnice nalazi se i dosta vitamina C