Japan, genetsko samoubistvo koronavirusa

0
65

 

U Japanu se privodi kraju naučna studija koja je pokazala da je delta soj virusa u toj zemlji mnogo manje raznovrstan kada su u pitanju mutacije nego što se prethodno mislilo.

Tim japanskih naučnika iz Nacionalnog instituta za genetiku u saradnji s laboratorijom Univerziteta Njigata proučio je delta soj novog koronavirusa prisutan u zemlji i našao da protein koji tom virusu omogućava da ispravlja genetske greške prilikom mutacije postao nefunkcionalan, zbog čega virus nije u stanju da produkuje nove varijante (koje bi u budućnosti mogle da postanu otporne na vakcine).

Da li u Japanu nestaje delta soj koronavirusa

Da li u Japanu nestaje delta soj koronavirusa

To znači da delta soj virusa u Japanu nestaje, jer zbog nedostatka u sopstvenoj strukturi više nema sposobnost mutiranja.

Ta studija, koja još nije finalizovana, došla je pod lupu lista Džapan tajms, novina koje se štampaju u Japanu na engleskom jeziku, zbog naglog opadanja broja zaraženih u zemlji u protekla dva mjeseca.

Naime, u Japanu se trenutno registruje samo nešto više od stotinu zaraženih dnevno, dok je krajem avgusta bilo i po više od 25.000 novozaraženih svakog dana.

Prema riječima vođe pomenutog istraživačkog tima, profesora Ituro Inouea, u Japanu je delta soj istisnuo alfa soj i pošto se sada čini da delta soj više nije u stanju da mutira, to bi moglo da objasni taj veliki pad u broju zaraženih.

Vrlo disciplinovano nošenje maski

Rezultati te studije koja nagoveštava da bi delta soj praktično mogao da nestane sam od sebe, međutim, još nisu potvrđeni.

Naime, objašnjenje za veliki pad u broju zaraženih moglo da bude to što je u drugoj polovini ljeta u Japanu napravljen ogroman napredak u vakcinisanju, pre nego “genetsko samoubistvo” delta virusa.

Recimo, u vrijeme kada su Olimpijske igre počinjale, u posljednjoj nedjelji jula, u Japanu je bilo revakcinisano samo 18 posto populacije, dok je danas to 76 procenata. To je više nego u SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i drugim zemljama Zapada.

Takođe, Japanci nastavljaju vrlo disciplinovano da nose maske, ne samo u zatvorenom, nego i napolju, što nije slučaj na Zapadu.

Postoji i jedan faktor koji bi mogao da stvori lažni utisak o nestajanju virusa, a to je činjenica da je tokom kovid krize Japan konstantno radio od nekoliko puta do nekoliko desetina puta manje pi-si-ar testova dnevno od drugih razvijenih zemalja svijeta, dugo čak i manje od Srbije, koja ima oko 16 puta manju populaciju.

Imunizacija oslonjena samo na dve vakcine

Ipak, Južna Koreja sada ima približno istu stopu vakcinacije kao Japan, ali dvadeset do trideset puta više registrovanih zaraženih dnevno, a duplo manju populaciju, što može biti potvrda teorije japanskih naučnika, ali to može biti i usled češćeg testiranja, ili toga što su korejski građani primili druge tipove vakcina i zbog drugih faktora.

Naime, u Južnoj Koreji dato je mnogo vakcina “Astra-Zeneke” i “Džonson i Džonsona”, uz “Fajzerovu” i “Moderninu”.

S druge strane, Japan se u imunizaciji oslonio samo na poslednje dve kompanije, dok je svoje “Astra-Zenekine” vakcine poklonio drugim azijskim državama i regijama, a cepivo “Džonson i Džonsona” uopšte nije uvozio.

Zato je, mada studija profesora Inoue pruža izvesnu nadu da je moguć scenario u kojem zbog mutacije na svojim proteinima određeni soj koronavirusa sam od sebe gubi moć da evoluira i potom nestaje, potrebna opreznost i uzdržanost u vezi sa interpretacijom njenih rezultata.

izvor:rts.rs