Jajce: Večeras omaž Draganu Jovičiću

0
33

 

Poznati bosanskohercegovački filmski i pozorišni glumac Dragan Jovičić preminuo 5. novembra 20202. godine u izolatoriju Klinike za plućne bolesnike “Podhrastovi” u Sarajevu, gdje se liječio od bolesti izazavane koronavirusom.

Jovičić je rođen u Rogatici 22. novembra 1953. godine, a bio je i direktor sarajevskog Kamernog teatra 55 od 2011. do 2015. godine, ansambla čiji je i član. Osim u pozorišnim predstavama, ovaj sjajni glumac će ostati upamćen po brojnim ulogama u domaćim serijama i filmovima.

Jovičić će ostati upamćen po ulogama sa samog početka karijere, koje su na određeni način obilježile njegov glumački opus, a među njima je ostvarenje “Kože” s početka 80-ih koji je ostavio izuzetan trag u TV produkciji, a u kojem je kao Adem igrao s Rejhanom Demirdžićem. Publika će se Jovičića rado sjećati i po ulozi Stojana u “Porobdžijama”.

Svoj trajni povratak u pozorište započinje u Narodnom pozorištu Bosanske krajine u Banjaluci i iz tog perioda ostala je za pamćenje njegova nevjerovatna kreacija lika Volođe u Velikom briljantnom valceru slovenačkog pisca Draga Jančara u režiji Jovice Pavića, a on se uvijek rado sjećao i lika Ivana u Metastabilnom Graalu kako je to spominjao u brojnim razgovorima.

U Kamerni teatar 55 Jovičić se vraća 1987. godine i tu ostvaruje brojne zapažene uloge. Na toj sceni je odigrao mnoge predstave, međutim, posebno se izdvaja njegovo uspješno ostvarenje naslovnog lika u Husein-kapetanu Gradaščeviću Ahmeda Muratbegovića u režiji Gradimira Gojera.

Ostat će upamćen i kao prvak drame Kamernog teatra 55, nagrađivanog na brojnim festivalima, a posebno kroz predstavu “Ay, Carmela”.

Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, a između ostalih i “Šestoaprilske nagrade” Grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra.

U salonu Doma kulture Jajce večeras će u 18 sati biće upriličen svojevrsni omaž ovom velikanu bh. glumišta.

 

izvor: jajce-online.com