Jajce nije kandidat za UNESCO, koji su razlozi?

Grad koji je poznat i kao muzej pod vedrim nebom nije kandidat za svjetsku baštinu UNESCO-a, a ima 28 nacionalnih spomenika i vodopad među najljepših deset u svijetu. U Jajcu je više verzija o razlozima, ali i uvjeravanja da je odustajanje samo privremeno.

 

Tvrko obilazi novopronađeni arheološki lokalitet. Ovdje je više od 50 stećaka – srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika. U Jajcu postoji ukupno 31 nekropola sa 380 stećaka.

“Iskopano je pet sondažnih jama, nađeno sedam kostura – to će se analizirati te vidjeti kako su živjeli naši preci, od kojih su bolesti bolovali”, izjavio je Tvrtko Zrile, hroničar Jajca i arheolog.

Stećci su samo dio kulturne baštine Jajca. Vodopad, jedan od deset najljepših u svijetu, ipak je najprivlačniji turistima.

Zvanični podaci kažu da je Jajce ove godine posjetilo 100.000 turista, većina njih prvo želi vidjeti poznate vodopade, a tek onda neki od 28 nacionalnih spomenika u opštini.

Vodopad je nakon rekonstrukcije niži za oko četiri metra. Stručnjaci su kritikovali da je u cijeli projekat ugrađeno previše betona, a građani su pravili online peticije.

Za opštinske vlasti vodopad nije razlog povlačenja kandidature za svjetsku baštinu UNESCO-a. Previše smo htjeli, kažu, a problem im je i divlja gradnja.

Možda mještanima smeta novi izgled vodopada, no turisti se ne bune. Sreli smo ih stotine, preovladavaju domaći, ali i arapski znatiželjnici.

 

Icomos je kao savjetodavna organizacija UNESCO-a Jajcu dala preporuke šta mora izmijeniti ukoliko ovaj grad-muzej na otvorenom želi da dobije i zvaničnu verifakaciju.

 

 

izvor:N1

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print