Jajce na ‘Susretima kraljevskih gradova’ u Visokom

Povodom 21. maja Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj u Visokom je jučer održana treća po redu manifestacija „Susret kraljevskih gradova“. Organizator ovog značajnog dešavanja bio je Grad Visoko u saradnji sa Misijom OSCE-a i Općinama Kakanj i Vareš. Susretu u Visokom prisustvovala je delegacija Općine Jajce predvođena Načelnikom Općine Edinom Hozanom.

Ovoj, već tradicionalnoj manifestaciji okupljanja kraljevskih gradova, nakon Jajca i Vareša, ove godine domaćin je bio Grad Visoko. Manifestacija ima za cilj podizanje svijesti o važnosti upravljanja srednjovjekovnom baštinom, međusobnog upoznavanja i uvezivanja institucija, općina i gradova koji baštine kulturno-povijesno nasljeđe, srednjovjekovne utvrde i nacionalne spomenike na svojim prostorima.

Treći susret kraljevskih gradova okupio je predstavnike gradova Visoko, Srebrenik i Zenica i općina Jajce, Vareš, Kakanj, Ključ i Travnik.

Riječi dobrodošlice u Visoko i na ovogodišnju manifestaciju uputio je gradonačelnik Visokog Mirza Ganić ističući zadovoljstvo što se nalazi na čelu grada koji spada u skupinu kraljevskih gradova i grada koji se nalazi u središtu BiH.

„Ovo danas je veoma važan događaj, jer šaljemo poruku da se treba čuvati naše historijsko blago, da trebamo čuvati kulturno-historijsku baštinu koja svjedoči o državnosti naše domovine. Tu posebno mislim i na naš grad i lokalitet Mile, na kojem se nalazi nacionalni spomenik BiH –areheološko područje krunidbena i grobna crkva bosanskih kraljeva. Ističem, važno je ulagati u ove i ovakve objekte, jer oni svjedoče o historiji naše zemlje“, istakao je gradonačelnik Ganić.

Učesnike susreta pozdravio je i gospodin Jiri Rous šef Terenske kancelarije u Travniku Misije OSCE-a u BiH izražavajući zadovoljstvo što prisustvuje ovakvom događaju.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan, kao domaćin prvih susreta, zahvalio je domaćinima na organizaciji ovogodišnjih, trećih po redu susreta i Misiji OSCE-a u BiH, Terenski ured u Travniku, na iniciranju i podršci u realizaciji ideje okupljanja kraljevskih gradova. Načelnik Hozan je istakao da je važno prepoznati dobrobit ovog projekta u razvoju turizma baštineći historiju kraljevskih gradova.

Ideju okupljanja i zajedničkog rada kraljevskih gradova pozdravio je i gradonačelnik Grada Srebrenik Adnan Bjelić.

Zahvaljujući ovakvim manifestacijama, pravimo bitne poveznice između kulture i svakodnevnog života, nastojimo naše živote učiniti kvalitetnijim i iskustveno bogatijim, jer kulturne i kreativne aktivnosti imaju veliki uticaj na oblikovanje našeg životnog okruženja. Posebno u pogledu turizma, jer turizam je ozbiljna privredna grana koja donosi dobit, ali u isto vrijeme lijepa i čista privredna djelatnost, jedinstveni su bili u ocjeni Načelnik Hozan i Gradonačelnik Bjelić.

O materijalnom i nematerijalnom blagu kojim raspolažu, prepoznatljivom turističkom potencijalu i razvoju govorili su i načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević i pomoćnik načelnika Općine Vareš Rusmir Berberović.

U okviru manifestacije predstavljen je Projekat „Zaštita kulturno-historijskog naslijeđa“ koji je podržala Misija OSCE-a u BiH. Riječ je o uvezivanja Kaknja, Vareša i Visokog u svrhu promocije kulturno-historijskog naslijeđa kroz izradu Interaktivne mape i Info tabli na kojima su predstavljeni nacionalni spomenici BiH i drugo nepokretno kulturno-historijsko naslijeđe ovih lokalnih zajednica, istakla je direktorica Zavičajnog muzeja Visoko Đenna Ganić.
Na temu „Značaj kulturno-historijskog naslijeđa za društvenu povezanost“ govorio je dr. Mirza Džananović i podsjetio na neprocjenjivo bogatstvo koje imamo, šaroliku i bogatu kulturnu prošlost naših naroda.

Susret je bio prilika da Jajce iznova, na primjeru dobre prakse, u smislu očuvanju i promocije kulturno-historijskog naslijeđa predstavi i svoje turističke potencijale, iskustva, projekte i sadržaje koji su uveliko otvorili vrata brojnim turistima u Jajce, o čemu je govorio Dragan Glavaš stručni saradnik za turizam JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turstičkih potencijala grada Jajca“.

Prigodnim interpretacijama manifestaciju su uveličali profesorice i učenica Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Avdo Smailović“.

Upravo ovakvi događaji šalju poruke da zaštita kulturnog naslijeđa predstavlja značajnu metodu očuvanja stabilnog društva i bogatstva bosanskohercegovačke različitosti.

Izvor: JajceOnline

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print