Jajce domaćin programa Evropske komisije “Europa za građane”

0
60

Jajce će 30. i 31. augusta biti domaćin programa Evropske komisije „Europa za građane“, kada će se mladi iz Finske, Italije, Litvanije, Grčke i Crne Gore družiti sa mladima iz Jajca. U okviru susreta mladih u Jajcu planirano je i održavanje radionice na koju su dobro došli i svi mladi iz Jajca starosti od 16 godina i više, uz uslov da poznaju engleski jezik.  Radionica će se održati  u utorak, 30.8.2022. godine, u Domu kulture Jajce.

U okviru Projekta „European Youth Empowrment-Festivals (EYE-F) (Osnaživanje mladih Evrope)“ planirano je održavanje pet festivala za mlade iz partnerskih zemalja u cilju pronalaženja zajedničkih vrijednosti, učenja i dijeljenja postojećih praksi, bolje socijalne uključenosti i razumijevanja evropskih vrijednosti, te kreiranje jedinstva u različitosti. Projekat treba pridonijeti razumijevanju istorije Evropske unije i kulturne raznolikosti, te promovisati evropsko i demokratsko građanstvo.

Podsjećamo, u projekat koji traje već treću godinu, uključene su općine  Pordenone (Italija), Kalajoki (Finska), Kaunas (Litvanija), Herceg Novi (Crna Gora), nevladina organizacija iz Grčke, te Jajce (Bosna i Hercegovina). Partner u projektu za Bosnu i Hercegovinu je Općina Jajce u saradnji sa Centrom za obrazovanje i druženje Jajce. Projekat je odobren od strane Evropske komisije.