Jajce domaćin 16. državnog prvenstva u kajaku i kanuu na mirnim vodama

0
88

Narednog vikenda Jajce će biti domaćin 16. državnog prvenstva u kajaku i kanuu na mirnim vodama.

Prvenstvo će trajati dva takmičarska dana, subotu 26. augusta i nedjelju 27. augusta, dok će  ceremonija svečanog otvaranja biti upriličena u petak 25.augusta  na Velikom Plivskom jezeru u 19:30 sati.

Očekuje se učešće više od 200 takmičara, a takmičenje će se odvijati u muškoj i ženskoj konkurenciji u svim kategorijama, od najmlađih kadeta do seniora.

 Jajce je po treći put zaredom domaćin Državnog prvenstva u kajaku i kanuu na mirnim vodama. Ono sto smo radili prethodnih godina u klubu i sama organizacija, su svakako dali rezultate, tako da nas i ove godine a nadam se i narednih godina očekuju ovakve manifestacije, jer težimo ka tome da zaista postanemo vodeći centar u sportovima na vodi. Naravno, poteškoća svugdje ima, pogotovo finasijske prirode. Za ovu godinu našem klubu prepolovljena su finasijska sredstva koja dodjeljuje općina Jajce. Pored toga dočekala nas je i ova da kažem „divlja“ gradnja uz obalu Velikog Plivskog jezera, koja za posljedicu ima uništenje kompletne staze u koju smo prošle godine uložili blizu 10.000 KM.Naime,  postavljanje vikendica i platoa na vodi kako kome padne na pamet je dovelo do toga da su sve sajle isječene a kompletna staza od prošle godine koja je bila sasvim uslovna za održavanje Državnog prvenstva samim tim uništena. Ako se uzme u obzir da je 1m sajle košta  1KM i plutajuće loptice koje su bile postavlje oko 7 KM, onda je šteta zaista velika, ne samo finasijska nego i u svim drugim segmentima jer jednostavno niko nije u mogućnosti da i vremenski i finasijski sanira toliku štetu, rekao je za senzor24, Mirza Varenikić direktor KKK Jajce.

Ipak, bez obzira na sve probleme s kojima se nose, nisu odustali od tog da Jajce i ove godine bude domaćin državnog takmičenja. Kako nam je rekao Varenikić veliku podršku pružio im je Kajakaški Savez BiH i klubovi koji će nastupiti na ovogodišnjem prvenstvu.

Državno prvenstvo ujedno je i događaj koji će označiti kraj još jedne uspješne turističke sezone u Jajcu.

Organizator prvenstva  je Kajakaški Savez BiH zajedno sa KKK jajce, a pokrovitelji događaja  su Općina Jajce, KKK Jajce i Kajakaški Savez BiH.

Iz KKK Jajce, pozivaju sugrađane da sljedećg vikenda dođu na Plivsko jezero i podrže ovaj značajan događaj kako za klub tako i sam grad Jajce.

Jajce ima dugu tradiciju u organiziranju sportova na vodi. Plivska jezera su atrakcija za kajak i kanu, jer se voda Plivskih jezera smatra “teškom”. Tako se na Plivskim jezerima između 23. i 25. augusta 1963. godine odražalo Evropsko prvenstvo u kajaku, a istovremeno je održano i vanredno Svjetsko prvenstvo, na kojim je učestvovalo preko 500 takmičara iz 22 zemlje, što je do tada bio najveći broj učesnika.

izvor:senzor