Jajce dobija viseći most i montažne bine ispod vodopada

0
33

Posjetioci u Jajcu od ove godine posjete znamenitostima će plaćati skuplje nego je to bilo do sada i to nakon što je Agencija za kulturno-povjesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca usvojila novi cjenovnik.

Novim cjenovnikom utvrđene su izvansezonske i sezonske cijene karata za sve znamenitosti na području grada Jajca. Tokom sezone turisti će za ulazak na vodopad plaćati 10 KM u što je uključena i posjet Etno muzeju, dok će za tvrđavu i katakombe plaćati po 5 KM. Četiri KM će plaćati posjetu muzeju i dvije KM za posjetu Mitreju, dok će za zip-line iskustvo platiti 30 KM.

Izvan sezone cijene su nešto drugačije. Ulaznica za razgledanje vodopada košta 5 KM, dok po 2 KM košta ulazak na tvrđavu, katakombe, Mitreju i etno zbirci. Zip-line van sezone košta 20 KM.

Iz Agencije su naglasili da djeca starosti do 7 godina imaju pravo na besplatan ulaz, a za učenike osnovnih škola iz BiH jedinstvena cijena je 1 KM po naplatnom mjestu/spomeniku tokom cijele godine, dok će za učenike srednjih škola, studente i penzionere cijena tokom cijele godine biti jednaka cjenovniku vansezonskog razdoblja.

Razlog u poskupljenjima ulaznica se ne krije samo u inflaciji već i u novim projektima koje ova Javna ustanova planira realizirati u narednom periodu u ovom gradu. Direktor Agencije Anto Brtan u izjavi za Klix.ba je kazao da će biti povećane i plaće radnicima.

“Korekcije su donesene zbog povećanja troškova održavanja i povećanja plaće radnicima. Osim toga, počinjemo s pripremnim radovima za nekoliko projekata koje namjeravamo završiti do sredine 5. mjeseca. Radi se o visećem mostu preko Vrbasa kod vodopada, montažne bine ispod vodopada, uređenju Kraljevog groba i još nekim manjim projektima. Prošla sezona je bila bolja od rekordne 2019. za više od 17 posto, tako da očekujemo još uspješniju sezonu ove godine. Također, planiramo i veliki broj kulturnih događaja, kao i prošle godine”, zaključio je Brtan.

Vansezonsko razdoblje u jajcu traje od 1. januara do 30. aprila te od 1. oktobra do 31. decembra, dok je sezona od 1. maja do 30. septembra.

Klix/ Jajce.online