Izvrstan glumački dvojac Nusmir Muharemović i Daniel Kovačević večeras u predstavi “Derviš i smrt”

 

Na pozornici Doma kulture u Donjem Vakufu, velikan bh. književnosti, Meša Selimović, te roman Derviš i smrt, oživljen je izvrsnom glumom Nusmira Muharemovića i Daniela Kovačevića. Mula Jusuf i Ahmed Nurudin, proveli su nas večeras kroz ovo izvrsno književno djelo.

Predstava je odigrana u okviru Programskih sadržaja    ”514. Dana Ajvatovice”. 

Nusmir Muharemović, glumac Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, s kolegom Danielom Kovačevićem iz Zrenjanina je napravio predstavu “Derviš i smrt” u nezavisnoj produkciji TEATRA iz Zenice.

U pitanju je prva duodrama nastala na osnovu dramatizacije romana velikana bh. književnosti Meše Selimovića, koju je uradila rediteljica Lilijana Ivanović iz Srbije, a u kojoj igraju samo dva lika – Ahmed Nurudin kojeg tumači glumac Daniel Kovačević i mladi Mula Jusuf kojeg igra Nusmir Muharemović.

Duodrama “Derviš i smrt”, u kojoj glume Nusmir Muharemović, član ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, i Daniel Kovačević, glumac Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina, večeras je izvedena je pred donjovakufskom publikom, u okviru Programskih sadržaja „ 514. Dana Ajvatovice“. Važno je napomenuti da je ovo već drugi put da pomenuti dvojac gostuje u našem gradu sa ovom predstavom.

Kako je uloga mladog Mula Jusufa sazrijevala tokom proteklog perioda  Nusmir Muharemović, je u tom kontekstu rekao:

“Ono što je zanimljivo jeste da bilo ko od nas kada čita Mešu, bilo koji njegov roman, njegovo djelo svaki put pronađe neku novu rečenicu, neku novu misao, kao prvi put da smo je pročitali i da je do tada nismo doživjeli. Isto se dešava nama sa ovom predstavom, gdje tokom samog igranja predstave kao da prvi put čujemo neke replike. Međutim, šta se dešava? Dešava se baš to sazrijevanje u nama , da mi prvi put shvatimo neke stvari i vidimo ih iz nekog drugog ugla ” .

Daniel Kovačević u ulozi Ahmed Nurudina

Njegov kolega Daniel Kovačević navodi kako je “Derviš i smrt” roman u kojem se, koliko god puta da se pročita, svaki put otkrije neka nova stvar koja glumca inspiriše da ide dalje i kopa dublje po ulozi koju igra. Uloga Ahmeda Nurudina iznova budi neka nova osjećanja i svaki put je nešto drugačije:

“Drago mi je da sam ponovno u Donjem Vakufu, sigurno smo ostavili neki utisak čim smo ponovno ovdje. Uloga Ahmeda Nurudina, sazreva svaki dan i to se posebno oseti na takvom delu, jer za jednog glumca je izuzetno značajno da igra ovakva dela, jer na na njima se čovek temelji, produbljuje, prolanazi suštinu i definitivno igrati ovakve uloge i ovakve predstave neminovo tera tebe kao čoveka da sazrevaš, a i sama uloga kroz tebe” – istako je Daniel Kovačević.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print