Izuzetna posjećenost na promociji književnog prvijenca Elme Habib

0
69

Donjovakufska publika još jednom je pokazala da zna cijeniti talenat, trud i uspjeh svojih sugrađana. Do posljednjeg mjesta ispunjena velika sala donjovakufskog Doma kulture bili su znak poštovanje i podrške  Elmi Habib koja je objavila svoj književni proivijenac. „Bez krila do neba“ naziv je zbirke poezije koaj je sinoć promovisana u Donjem Vakufu. Promotori su bili pjesnik Šimo Ešić, ispred izdavačke kuće Bosanska riječ Tuzla i sama autorica, a moderator je bio Amer Čolak. U svom osvrtu na Elminu poeziju Ešić je naglasio: „ Elma je samonikla, njena poezija nije na matrici naučenog, već na matrici doživljenog. Po tome je ona samosvojna, neponovljiva. Zato mi se dopada. Gotov kroz cijelu knjigu provlači se jedna fina nit odnosa čovjeka prema Bogu. Ja na našem književnoj podneblju,  u našoj najnovijoj poeziji,  nisam  našao  nijedan sličan primjer da je taj odnos tako jedostavan, prirodan, onakav kakav, mislim, da bi trebalo da bude prema Svevišnjem.

Sama autorica o svom književnom privjencu, zbirci poezije „Bez krila do neba“ je kazala: „ Zaista cijenim što se odazvali pozivu, i da ne bih posebno isticala i imenovala naše sugrađane, draga lica, i svakako ljubitelje pisane riječi, sa zadovoljstvom svima Vama želim srdačnu dobrodošlicu. Htjela bi se zahvaliti Šimi Ešiću i izdavačkoj kući Bosanska riječ Tuzla na saradnji, prijateljskoj pomoći i podršci. Veoma sam zahvalna na promociji  održanoj na Sajmu knjige u Sarajevu. Hvala Nuri Bazdulj Hubijar na divnim riječima recenzije, hvala mojoj porodici i svima onima koji su me podržali na bilo koji način. Hvala dragom Bogu koji me je počastio nadahnućem da napišem ovo djelo.“

Nura Bazdulj Hubijar je , još 2011. godine upoznavajući se sa pjesnikinjom i njenim pjesmama , u recenziji napisala: “ Metafore su, usitinu prekrasne, ja sam neko vrijeme stajala posve koncentrisana na samo sva reda “Veliko slovo na početku rečenice kojoj ne znaš kraj i mislila da sam malo kad pročitala u poeziji ili prozi ljepšu a kraću definiciju života. Da Elma nije ništa napisala osim ovog stiha, po mom sudu, bio bi pravi grijeh ne objaviti ga, ne pokazati ga ljudima.

 

Snimak promocije knjige poezije „Bez krila do neba“ , Elme Habib poslušajte u subotu, 04. juna 2016. godine u programu Radija Donji Vakuf od 10 sati.