Izraelski arheolozi u Jeruzalemu pronašli veličanstvenu palaču iz biblijskog Kraljevstva Jude

0
39

Izraelski arheolozi u Jeruzalemu su pronašli veličanstvenu palaču iz razdoblja biblijskoga Kraljevstva Jude, piše BBC.

Pažljivo isklesane kamene strukture s brojnim detaljima i ostali predmeti pronađeni su na oko tri kilometra južno od Staroga grada Jeruzalema. Arheolozi smatraju da su neki predmeti uredno zakopani u zemlju, no da nije jasno zbog čega je to učinjeno.

Pretpostavlja se da je palača izgrađena između osmog i sedmog stoljeća prije nove ere. Među ostacima otkrivenim u današnjoj četvrti Istočni Talpiot, poznatom i kao Armon Hanatziv, pronađena su tri bogato ukrašena kamena kapitela i ostaci raskošnih okvira prozora.

Stručnjaci IAA smatraju da su stanari ove “monumentalne građevine” imali “prekrasan” pogled na Davidov grad ili na arapskom Wadi Hilweh, kao i na židovski hram na svetome platou koji židovi nazivaju Brdo hrama, a muslimani Haram al-Šarif (Plemenito svetište).

Arheolozi pretpostavljaju da su u zgradi živjeli članovi kraljevske ili neke plemićke obitelji. Ornamentika kapitela vizualni je simbol iz razdoblja Kraljevstva Jude i Izraela, a kao motiv se pojavljuju i na kovanici od pet šekela koja se i danas koristi u modernoj državi Izraelu.

Dnevni avaz