Izrael / Ova država prva vratila restriktivne mjere: Građani zaključani i ogorčeni

0
62

Izrael je među zemljama s najvećim brojem zaraženih koronavirusom zbog čega se Vlada odlučila na restriktivne mjere i zato uvela novi lockdown.

Ta odluka je naišla na otpor stanovništva.

Zemlja je bila u lockdownu i za vrijeme Pesaha, židovskog praznika u aprilu, kada je izostala svaka vrsta slavlja. Izraelska vlada sada je po drugi put donijela odluku o zabrani kretanj,  samo nekoliko sati pred početak židovske Nove godine.

“Majku od 90 godina moram ostaviti samu. Nećemo moći ići k njoj da proslavimo Novu godinu. Pored nje će biti njena njegovateljica, a mi ćemo ostati kod kuće”, kaže Yael Turgeman.

Roš Hašana, židovska Nova godina, je praznik kada se okupljaju porodica i prijatelji.

Odluka o ponovnom uvođenju zabrane kretanja dijeli naciju. Prema novim pravilima, Izraelci se smiju udaljavaju od svojih kuća maksimalno jedan kilometar. U četvrtak je objavljena duga lista s ograničenjima i izuzecima.

“Situacija je apsurdna. Nema povjerenja u odluku o novom lockdownu”, kaže Anat Dreamer.

Izraelska privreda se još nije oporavila od prvog lockdowna koji je bio u martu i aprilu. Premijer Benjamin Netanjahu tada je sa svih strana bio hvaljen zbog načina na koji je rješavao krizu i radio na suzbijanju pandemije.

Radiosarajevo.ba