Iznošenje završnih riječi za slučaj “Sefić” odgođeno za 30. august

0
82

Sanjinu Sefiću i ostalima nastavljeno je suđenje danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu za tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su smrtno stradale studentice Selma Agić i Edita Malkoč, a budući da je iznošenje završnih riječi odgođeno za 30. august i donošenje sudskog epiloga će biti prolongirano.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo još uvijek nije pribavilo čvrst dokaz o tome da li je Sanjin Sefić uhapšen u Srbiji ili se sam predao. Dopis u kojem se navodi da je Sefić u Srbiji lišen slobode nije prihvaćen kao dodatni dokaz. Odbrana tvrdi da se optuženi sam predao i da se termin “lišen slobode” koristi i kada se sam preda.

Odbrana optuženog Sefića uložila je dodatne dokaze, fotografiju raskrsnice na kojoj se dogodila nesreća, što je sud također odbio.

Odbrana je uložila i obavijest Triglav osiguranja u kojoj se navodi da su porodice Malkoč i Agić obeštećene za materijalnu i nematerijalnu štetu te je ovaj dokaz zajedno s izvodom iz registra novčanih kazni, koji govori o broju saobraćajnih prekršaja koje je počinio Sefić, sud prihvatio.

Ulaganjem dodatnih dokaza završen je dokazni postupak u slučaju “Sanjin Sefić i ostali”. Postupajuća tužiteljica Advija Balta je zatražila odgađanje izvođenja završne riječi, koje je bilo planirano za danas, navodeći da je potrebno još vremena za pripremu završne riječi.

Napomenula je kako je Tužilaštvu KS potreban sat i po za iznošenje završnih riječi, dok je advokat Sanjina Sefića Kerim Čelik istakao da je on i danas, za razliku od Tužilaštva KS, bio spreman za iznošenje završnih riječi i da će njemu za to biti potrebna četiri sata.

Prije nego što se započelo sa iznošenjem dodatnih dokaza svjedočio je Abdulah Kučukalić, koji je nakon što se desila tragična saobraćajna nezgoda dobio naredbu od Kantonalnog suda da obavi timsko vještačenje, odnosno da da svoj nalaz i mišljenje za eventualnu bol i strah koju su oštećeni pretrpjeli, budući da su i oni uključeni u postupak.

Kučukalić je kazao da je Enes Malkoč, otac studentice Edite Malkoč, pretrpio sekundarni strah separiranog karaktera, kao i da je pretrpio duševnu bol jakog intenziteta u trajanju od jedan mjesec i blažu duševnu bol narednih mjeseci. Slične ocjene su bile i za ostale članove porodice tragično stradalih studentica.

Kerim Čelik, advokat optuženog Sanjina Sefića, potom je rekao da je porodicama zbog toga izmirena materijalna i nematerijalna šteta, što je zgrozilo sve članove porodice, ali i prisutne u sudnici.

No, ipak je obavijest Triglav osiguranja u kojoj se navodi da su porodice Malkoč i Agić obeštećene za materijalnu i nematerijalnu štetu, koju je uložila odbrana, prihvaćena kao dokaz nakon što je ispitan vještak Abdulah Kučukalić.

izvor: klix