Izmještanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović će koštati 100.000 KM

Prema prvim procjenama, izmještanje crkve koja se nalazi u dvorištu nane Fate Orlović u Konjević Polju trebalo bi koštati oko 100.000 maraka, kazao je za Oslobođenje direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije RS Marko Aćić.

– Još uvijek je teško bilo šta reći precizno. Primili smo presudu i trenutno je analiziramo. Još uvijek ne znamo kada će početi izmještanje, niti koliko će trajati. Međutim, s obzirom da je već 10. mart, nisam optimista da će moći biti ispoštovan rok 1. april za izmještanje crkve, koji je postavljen u presudi Evropskog suda za ljudska prava – kazao nam je Aćić.

“Rastavljanje” crkve

Kao što je poznato Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra prošle godine donio presudu kojom se nalaže da se do 1. aprila 2020. izmjesti crkva iz dvorišta Fate Orlović, koja je tu izgrađena neposredno nakon rata.

Više od 10 godina traje pravna borba nane Fate za izmještanjem crkve sa njene imovine. U tom periodu sama nana Fata je bila izložena različitim pritiscima, od slanja “nemoralno” visokih novčanih ponuda, do sudskih postupaka za narušavanje javnog reda i mira. Međutim, ona nije odustajala i na kraju je uspjela dobiti slučaj i pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Prema Aćićevim riječima, još uvijek nije preciziran ni način “rastavljanja” crkve, odnsono na koji način će biti to izvedeno. Poznato je samo, kako je dodao, da će se nastojati što više dijelova, poput kupole, prozora, krova… ugraditi u novi hram na novoj lokaciji.

Ta lokacija je, kako je ranije objavljeno, određena i nalaziće se na ulazu u Bratunac. Kako je nedavno kazao u izjavi za Oslobođenje direktor Direkcije za obnovu i razvoj RS Slavko Vukalović, crkva bi trebala biti rastavljena na konstruktivne dijelove i prebačena na novu lokaciju, gdje bi ponovo bila “sastavljena”.

Ko će platiti izmještanje?

Aćić nam je kazao da još nije poznato ni ko će finansirati preseljenje crkve.

– Ne vjerujem da će to uraditi Crkva, a mislim da ni lokalna zajednica neće to moći podnijeti. U presudi nisu navedeni entiteti, nego država BiH, kao neko kome se nalaže da provede presudu. Zbog toga ćemo se obratiti Vijeću ministara BiH da se izjasne o finansiranju izmještanja crkve – kazao nam je Aćić.

izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print