Između Maroka i Španjolske izbila velika afera zbog dva španjolska grada u Africi

0
50

ŠPANJOLSKA je u ponedjeljak pozvala marokansku veleposlanicu u Madridu odmah nakon izjave marokanskog premijera o Ceuti i Melilli, dvjema španjolskim enklavama na sjeveru Maroka.

U izjavi za egipatsku mrežu Al Sharq u ponedjeljak, predsjednik marokanske vlade Saad-Eddine El Otmani predložio je da se otvori pitanje suvereniteta nad tim teritorijima.

“Ceuta i Melilla su pitanje koje treba otvoriti”, rekao je premijer, “ono nije riješeno petsto ili šesto godina, ali jednom će se možda otvoriti”.

Španjolsko ministarstvo vanjskih poslova odmah je pozvalo marokansku veleposlanicu u Madridu Karimu Benyaich.

“Španjolska očekuje od svojih partnera da poštuju suverenitet i teritorijalnu cjelovitost naše zemlje i zatražila je (od veleposlanice) pojašnjenje o izjavi marokanskog premijera”, navodi se u priopćenju španjolskog ministarstva objavljenom nakon razgovora.

Gradovi su pod španjolskom vlašću od 16. odnosno 17. stoljeća

Gradovi Melilla i Ceuta pod španjolskim su suverenitetom od 16., odnosno 17. stoljeća. To su jedini ostatci teritorija koje je Španjolska nekad kontrolirala u Africi.

Spor dolazi u trenutku osjetljivom za veze dviju zemalja, napose u vezi sa Zapadnom Saharom, bivšom španjolskom kolonijom, slabo naseljenim područjem kojeg tri četvrtine kontrolira Rabat, ali na njega polažu pravo pristaše neovisnosti Fronte Polisario.

Obnova napetosti između dviju strana na tom području i nedavno američko priznanje marokanskog suvereniteta nad tim teritorijem potaknuli su nesuglasice Rabata i Madrida o tom pitanju.

Španjolska vlada traži sa svoje strane da se poštuju pripadne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koji Zapadnu Saharu smatra “neautonomnim teritorijem” i predviđa održavanje referenduma o samoodređenju.

 

izvor:Hina