Izložba meda kraljevskog grada Jajca

Sutra, 19.10. 2022. godine  u 10:00 sati na lokaciji izložbeno prodajnih kućica na platou iznad Vodopada Plive bit će upriličena “Izložba meda kraljevskog grada Jajca”.

 Ova izložba rezultat je dvogodišnjeg projekta pčelarstva kojeg Muslim Aid Association i Općina Jajce realizuju u saradnji sa Udrugom/Udruženjem pčelara “Propolis” i “Roj”. Na izložbi meda predstavit će se mladi pčelari i pčelari profesionalci, a cilj je upoznavanje lokalnog stanovništva sa pčelarima i prezentacija proizvoda od meda, te ukazivanje na važnost pčela u prirodi.

Izložba će početi u 10:00 sati mednim doručkom i prezentacijom proizvoda, a posjetioci će imati priliku probati med sa područja općine Jajce, kao i kupiti med pod jedinstvenim logom “Med kraljevskog grada Jajca”. Svaki prodajni med pod ovim logom posjeduje fizikalno-hemijsku analizu meda koja dokazuje njegov kvalitet, a ujedno kranjem potrošaču daje i sigurnost prilikom kupovine da se zaista radi o pravom i prirodnom medu, što je ujedno i cilj ovoga projekta.

Kroz projekat “Održivo pčelarstvo za marginalizirane obitelji i ruralno stanovništvo” do sada je socio-ekonomski osnaženo 11 pčelara kroz donacije start-up opreme, kao i dva pčelarska udruženja kroz donaciju procesnih mašina za proizvodnju satnih osnova kao i punjenje i pakovanje meda što je, potkraj prošle godine, rezultiralo i otvaranjem Pčelarskog centra.

izvor: Općina Jajce

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print