Izložba ‘Između fašizma i antifašizma: U 11 činova’ u Jajcu

0
65

Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a će u u sklopu obilježavanja “Dana AVNOJ-a u Jajcu 2018.” otvoriti izložbu “Između fašizma i antifašizma: u 11 činova”.

Otvorenje će se održati danas, 13. novembra u 16 sati u prostorijama Muzeja.

Izložbu čini 11 umjetničkih djela i fotografija iz kolekcija Historijskog muzeja BiH koje govore o Drugom svjetskom ratu – o zločinima, okupaciji, gubitku slobode, zatiranju identiteta, dehumanizaciji, otporu, građanskoj hrabrosti, solidarnosti.

Međutim, prizori artikulisani kroz panele, simbolički nazvane činovima, prisutni su i ponavljaju se u svakom historijskom narativu, u svakom ratu, u svakom sukobu, u svakom vremenu i prostoru.

Prvi, vizualni sloj izložbe su likovna ostvarenja Ismeta Mujezinovića, Alije Kučukalića, Voje Dimitrijevića, Antuna Augustinčića, Zlatka Price i fotografije Sarajeva. Prateće jezičke analogije, kao drugi sloj izložbe, nas ujedno pitaju o vlastitom odnosu prema citiranim historijskim događajima. I ne samo prema događajima, već prema ljudima, mjestima i svemu onome što je za nas Drugo.

Između prizora koji predstavljaju fašizam u prvom dijelu izložbe i vizualnih metafora antifašizma, mnogo je mogućnosti, izbora i posljedica.

Cilj ove izložbe je da kroz muzejske predmete priča, pamti, (po)kazuje, opominje, podučava i podsjeća na prošlost. Oni koji ne poznaju historiju osuđeni su da je ponove.

izvor:jajce-online