6.5 C
Donji Vakuf
Četvrtak, Februar 22, 2024
Naslovnica Vijesti BiH Izetbegović : EU će nam pomoći finansijski i medicinskom opremom, razgovarali smo...

Izetbegović : EU će nam pomoći finansijski i medicinskom opremom, razgovarali smo i o CIK-u

0
170

 

Okončan je sastanak predsjednika SDA, SNSD-a, HDZ-a BiH i SBB-a sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon sastanka u razgovoru za Faktor kazao da je, između ostalog, razgovarano o pandemiji koronavirusa, te da je postignut kvalitetan dogovor po tom pitanju.

– Domaće vlasti će, uz pomoć predstavnika EU-a, koordinirano djelovati na sprječavanju širenja pandemije i na amortiziranju negativnih efekata po stanovništvo i privredu. EU će pomoći finansijskim sredstvima i medicinskom opremom, vlade će na dnevnoj bazi usvajati odluke kojima će se pomagati ugrožene grupe stanovništva i grane privrede koje su na udaru. Vlada FBiH je već danas donijela niz takvih odluka i mjera – izjavio je Izetbegović.

Na pitanje u kakvom je tonu protekao sastanak, Izetbegović je kazao da je njegov razgovor sa Dodikom bio veoma direktan, a na trenutke vjerovatno i neugodan za prisutne.

– Ali smo težili dogovoru, i u najurgentnijim temama smo ga i postigli – dodao je Izetbegović.

Izetbegović ističe da je na današnje sastanku razgovarano i o aktuelnoj blokadi rada državnih institucija, ali da za sada nema spremnosti SNSD-a da se te blokade uklone. Za SNSD i HDZBiH je sporna i posljednja odluka Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kojom su smijenjeni, te imenovani novi članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH. I ta tema je aktuelizirana na današnjem sastanku.

– Da, i tu nije bilo moje spremnosti da se razgovara o izmjeni odluke ili njenom povlačenju, jer je Parlament to već usvojio. Sve te političke teme su pokrenute tek na kraju razgovora, kad smo dogovorili ono što je u ovom trenutku najurgentnije. Naravno, i usvajanje budžeta je urgentno, ali nismo uspjeli postići dogovor po tom pitanju, što bi trebalo biti rutinska stvar, naročito u ovakvim prilikama – ocijenio je predsjednik SDA.

U posljednje vrijeme svjedočimo i kritikama pojedinih zvaničnika i dijela javnosti zbog inertnosti EU-a prema BiH po pitanju borbe protiv koronavirusa. Zanimalo nas je da li je taj odnos problematiziran pred šefom Delegacije EU-a u BiH.

– To je bilo jedno od glavnih pitanja, i Dodik je posebno insistirao na njemu, na konkretnim detaljima. Sattler je obećao da će odnos EU-a biti promijenjen i da će se osigurati podrška BiH – izjavio je Izetbegović.