Izetbegović: Srebrenica je tamna mrlja svih onih koji su mogli, a nisu spriječili

0
57

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović na današnjoj komemoraciji u Potočarima je kazao da će danas Bošnjaci u ovom mjestu u kabur spustiti 35 tabuta s kostima srebreničkih žrtava.

“Kako neko može ubiti ženu u šestom mjesecu trudnoće, ali to samo mogu razumjeti mozgovi zločinaca. Karadžić i Mladić su pred očima svijeta činili zlodjela, a svi su šutjeli. Tijela ubijenih su skrnavljena i raznošena po raznim masovnih grobnicama. UN koji je Srebrenicu proglasio zaštićenom zonom nisu sprječio genocid ovdje niti je zaustavio pokolj. Glavni kreatori genocida su proglašeni za zločincima i određene su im zatvorske kazne”, rekao je Izetbegović

Danas tragamo za još 1.000 srebreničkih žrtava, kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine te pozvao sve da prestanu šutjeti i kažu gdje se nalazi ostaci žrtava i ostale masovne grobnice.

“”Bošnjaci žive stotinama godina zajedno i nastaviće da žive zajedno. Samo na istini može doći do pomirenja. Na negiranju i provokaciji i nagrađivanju ratnih zločinaca ne može doći do istinskog pomirenja, rekao je Bakir Izetbegović.

“Nama je potrebno pomirenje u BiH da bismo nastavili normalno živjeti, zajedno, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Pozvao je sve one koji znaju gdje se nalaze preostali mrtvi iz genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine, da kažu i olakšaju svojim dušama.

“Danas ćemo sahraniti dječaka od 16 godina, starca od 71 godinu, bračni par Dudić, žena je imala 20 godina i bila šestom mjesecu trudnoće… Broj onih koje sahranjujemo iz godine u  godinu se smanjuje, ali broj nas koji dolazimo se povećava. To je porazno.

izvor: radiosarajevo.ba