Izetbegović: SDA i HDZ trebaju zajednički amortizovati udare trenutne krize u BiH

“Tu formulu nije lako naći, ali nije ni za reći da je nemoguće. Postoji šansa”, rekao je.

On je kazao da se prije ovog sastanka sreo sa Fahrudinom Radončićem (SBB) i Željkom Komšićem (DF) i pitao ih ima li smisla nastaviti ove sastanke, a oni su odgovorili da se treba razgovarati i da se može naći rješenje.

“SDA i HDZ se trebaju uporno nalaziti i razgovarati i imati zajednički odgovor na krizu u BiH. Tu zaista postoji partnerstvo, zajednički napor da se amortizuju udari krize”, rekao je lider SDA.

Dragan Čović (HDZ BiH) i Bakir Izetbegović (SDA) (Foto: G. Š./Klix.ba)Dragan Čović (HDZ BiH) i Bakir Izetbegović (SDA) (Foto: G. Š./Klix.ba)

Što se tiče migrantske krize Izetbegović smatra da treba hitno se pozabaviti i dati podršku Vijeću ministara BiH i Ministarstvu sigurnosti BiH kako bi zaštitili granicu i spriječili haos.

“Naše Ministarstvo ulaže napore i ne može sam. Svi se trebaju uključiti”, dodao je.
Što se tiče deponije Uborak kazao je da su postignuti dogovori da se svi uključe i da se sistemski radi na rješavanju tog problema.

Izetbegović je kazao da SNSD ima sve konce u svojim rukama kada je u pitanju Republika Srpska, govoreći o imenovanju Denisa Šulića za potpredsjednika NSRS-
a iz reda bošnjačkog naroda.

“Istovremeno i dijeli nama lekcije kako treba raditi u FBiH. To nije ništa novo i ništa neobično za tu politiku SNSD-a”, dodao je.

On je istakao da postoji mnogo stvari koje SDA i HDZ ne vide isto, ali da idu na ono gdje se mogu dogovoriti.

Za kraj su se Čović i Izetbegović uz osmijeh složili da “kultura dijaloga neće izostati” i da su odnosi SDA i HDZ-a dobri.

Na sastanku se govorilo o izmjenama Izbornog zakona BiH, Vladi FBiH, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i u vezi sa migrantskom krizom, lokalnim izborima u Mostaru, te rješenju problema za deponiju Uborak. Razgovaralo se o političkim odnosima HDZ-a i SDA odnosno jačanju međusobnog povjerenja.

IZVOR: KLIX.BA
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print