Izetbegović: SDA i HDZ trebaju zajednički amortizovati udare trenutne krize u BiH

0
42
“Tu formulu nije lako naći, ali nije ni za reći da je nemoguće. Postoji šansa”, rekao je.

On je kazao da se prije ovog sastanka sreo sa Fahrudinom Radončićem (SBB) i Željkom Komšićem (DF) i pitao ih ima li smisla nastaviti ove sastanke, a oni su odgovorili da se treba razgovarati i da se može naći rješenje.

“SDA i HDZ se trebaju uporno nalaziti i razgovarati i imati zajednički odgovor na krizu u BiH. Tu zaista postoji partnerstvo, zajednički napor da se amortizuju udari krize”, rekao je lider SDA.

Dragan Čović (HDZ BiH) i Bakir Izetbegović (SDA) (Foto: G. Š./Klix.ba)Dragan Čović (HDZ BiH) i Bakir Izetbegović (SDA) (Foto: G. Š./Klix.ba)

Što se tiče migrantske krize Izetbegović smatra da treba hitno se pozabaviti i dati podršku Vijeću ministara BiH i Ministarstvu sigurnosti BiH kako bi zaštitili granicu i spriječili haos.

“Naše Ministarstvo ulaže napore i ne može sam. Svi se trebaju uključiti”, dodao je.
Što se tiče deponije Uborak kazao je da su postignuti dogovori da se svi uključe i da se sistemski radi na rješavanju tog problema.

Izetbegović je kazao da SNSD ima sve konce u svojim rukama kada je u pitanju Republika Srpska, govoreći o imenovanju Denisa Šulića za potpredsjednika NSRS-
a iz reda bošnjačkog naroda.

“Istovremeno i dijeli nama lekcije kako treba raditi u FBiH. To nije ništa novo i ništa neobično za tu politiku SNSD-a”, dodao je.

On je istakao da postoji mnogo stvari koje SDA i HDZ ne vide isto, ali da idu na ono gdje se mogu dogovoriti.

Za kraj su se Čović i Izetbegović uz osmijeh složili da “kultura dijaloga neće izostati” i da su odnosi SDA i HDZ-a dobri.

Na sastanku se govorilo o izmjenama Izbornog zakona BiH, Vladi FBiH, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i u vezi sa migrantskom krizom, lokalnim izborima u Mostaru, te rješenju problema za deponiju Uborak. Razgovaralo se o političkim odnosima HDZ-a i SDA odnosno jačanju međusobnog povjerenja.

IZVOR: KLIX.BA