-4.4 C
Donji Vakuf
Subota, Decembar 4, 2021
Naslovnica Vijesti BiH Izetbegović: Pozivamo Tužilaštvo da ubrza istragu protiv Viškovića; što se sa istragom...

Izetbegović: Pozivamo Tužilaštvo da ubrza istragu protiv Viškovića; što se sa istragom u Sanskom Mostu čekalo do sada?

0
47

Nakon sjednice Predsjedništva SDA novinarima se obratio predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović, koji je rekao da je na sjednici potcrtano nekoliko zaključaka sa sjednice Predsjedništva BiH, koja je održana jučer.

– Zaključci se odnose na borbu protiv pandemije i migrantske krize. Pozdravili smo zaključke kojim se traži aktivniji odnos Vijeća ministara i Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje u borbi protiv pandemije koronavirusa, imajući u vidu povećanje broja oboljelih u zemlji i okruženju. Također, pozdravili smo set mjera kojima se traži aktivniji odnos Vijeća ministara po pitanju migrantske krize te napore koje poduzima ministar Selmo Cikotić – rekao je Izetbegović.

Pored toga, naveo je predsjednik SDA, Predsjedništvo je zatražilo od kantona u FBiH koji nisu ispunili obaveze iz Strategije za borbu protiv trgovine ljudima da to odmah učine.

– Predsjedništvo BiH je pokrenulo i incijativu da se u roku od mjesec dana ispitaju pozitivne i negativne strane “malog Šengena”. Mislim da je taj sporazum previše ispolitizirao, a cilj mu je da omogući olakšano kretanje roba i ljudi. To nije neka nova politička asocijacija – rekao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA je danas ponovilo svoje stavove, nakon odluke državnog vrha Hrvatske da pozove Milorada Dodika u zagreb.

– To nas je zaista iznenadilo i ne vidimo svrhu podržavanja politike koju veliča Dodik, preskačući predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Ne znamo zašto su to učinili i mislimo da to nije dobro ni za Hrvatsku ni za BiH, a ni za odnose Bošnjaka i Hrvata – rekao je predsjednik SDA.

U vezi pregovora s HDZ-om BiH, odnosno sastanka s predsjedniko te stranke Draganom Čovićem, Izetbegović je rekao da je besmisleno razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH, ako nisu implementirani rezultati izbora od prije dvije godine.

– Sad će godina dana otkao nije popunjen Ustavni sud FBiH voljom gospodina Čavare. Dok se te dvije stvari ne urade, pregovora ne može biti. U nastavku eventualnih pregovora mi ćemo tražiti mehanizme koji će omogućiti da se te stvari ne ponavljaju. Oni imaju zahtjeve vezane za izbor predstavnika, a mi imamo svoje – rekao je Izetbegović.

Predsjedništvio SDA danas je ponovilo zahtjev Vijeću ministara da u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog izmjena Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa kao i Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću te Akcioni plan za refiormu javne uprave, što je jedan od osam prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa u EU.

Predsjedništvo SDA danas je podržalo napore premijera FBiH Fadila Novalića i Vlade FBiH da se ubrza donošenje mjera podrške za najteže pogođene sektore poput turizma, ugostiteljstva, izvoza, prijevoza i aviosaobraćaja.

– Pozdravljamo namjeru Vlade FBiH i pozivamo Parlament FBiH da se usvoji novi set reformskih zakona, koji će omogućiti smanjenje doprinosa i druge fiskalne mjere, da bi dali novi zamajac ekonomiji u FBiH – rekao je predsjednik SDA.

Također, saopćio je da SDA podržava napore državnih organa u nepristrasnoj i profesionalnoj istrazi nepravilnosti vezanih za izbore 2018. na području Sanskog Mosta.

– Pitamo se šta se čekalo do sada, jesu li čekali Lokalne izbore pa de se krene s jednom aferom. Ukoliko se navodi pokažu tačnim organi SDA će sankcionirati odgovorne u svojim redovima. Pozivamo Tužilaštvo BiH da pokrene i ubrza istragu povodom navoda iznesenih u Sudu BiH, da premijer entiteta RS Radovan Višković učestvovao u premještanju masovnih grobnica Bošnjaka ubijenih u srebreničkom genocidu i na taj način učestvovao u prikrivanju zločina – rekao je Izetbegović.

Na optužbe iz RS-a, da u ovom slučaju iza svega stoji SDA, Izetbegović je odgovorio da SDA nema nikakav uticaj na Tužilaštvo BiH.

– Mi smo veoma nezadovoljni radom Tužilaštva BiH. Zanimljivo bi bilo čuti na temelju čega je to izneseno. Mi nemamo nikave veze sa svjedokom koji je to kazao – zaključio je izetbegović.