Izetbegović: O Izbornom zakonu će se pregovarati tek nakon izbora, Čović je konačno za to da se oni održe

0
46

Izvor: OSLOBOĐENJE

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, kazao je da je bh. zvaničnicima ponuđena “mapa puta” koja predviđa da se o Izbornog zakonu pregovara najesen, nakon izbora i formiranja koalicija.

– Prvo, ove teme koje su ovom času neophodne BiH. Dakle deblokade, stabilizacija prilika u BiH, bolja saradnja, evropski put prije sjednice Vijeća EU koja je krajem juna. Oni će nas pozvati, vjerovatno će oni doći u Sarajevo ili ćemo otići u Brisel, a zatim za jesen, nakon izbora i nakon formiranja koalicija ove naše teške teme, Izborni zakon, državna imovina, zakon o zabrani genocida, naveo je Izetbegović.

Istakao je kako Evropska unija i Michel vraćaju fokus na evropski put Bosne i Hercegovine.

– Spreman je raditi na jednoj agendi koja će spustiti ljestvicu sa 14. prioriteta, ići na nešto što je manje ambiciozno, što će nam omogućiti dobijanje kandidatskog statusa i pokretanje tog procesa, rekao je Izetbegović.

Istakao je da su evropski predstavnici napravili grešku time što Bosnu i Hercegovinu nisu snažno podržali prema članstvu u Evropskoj uniji, umjesto podizanja ljestvice u smislu zahtjeva.

Na pitanje da li je Michel postavljao neke uslove, Izetbegović je odgovorio da je njegov pristup bio “vrlo mekan”.

– Njega su zanimali detalji. Htio je da od glavnih aktera iz prve ruke lično ispita neke stvari, istakao je.