Izbori / CIK BiH danas bi trebao donijeti historijsku odluku

0
102

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas trebala bi odlučiti o popunjavanju Doma naroda Parlamenta FBiH, a ključno pitanje je da li će biti primijenjeni rezultati popisa stanovništva iz 1991. ili 2013. godine.

Na internet stranici CIK-a BiH najavljena je sjednica s jednom tačkom dnevnog reda, „Prijedlog uputstva o izmjeni Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini, obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine“.

Odluka CIK-a postala je prvorazredno političko pitanje budući da bez nje nije moguće u potpunosti provesti rezultate ovogodišnjih izbora, a dok se ne konstituiše Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, ne može se konstituisati ni novi saziv Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

CIK je, kako smo već ranije pisali, pripremio četiri prijedloga o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH, dva prijedloga su zasnovana na popisu iz 1991., a dva na popisu iz 2013. godine.

Prva varijanta predlaže da se koristi popis stanovništva iz 1991. godine, uz primjenu člana 8 tačka 3 Ustava FBiH, odnosno princip 1/1/1 koji znači da će u Domu naroda biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

Drugi prijedlog je da se koristi popis iz 1991. godine, ali da se ne primjenjuje princip 1/1/1. Varijanta broj dva predeviđa da ne bi bilo bošnjačkih zastupnika iz Posavskog, BPK, Kantona 10 i ZHK; hrvatskih iz USK, BPK i KS te srpskih iz Posavskog, BPK i ZHK.

Treći prijedlog je korištenje popisa iz 2013. i princip 1/1/1, dok je četvrta varijanta popis iz 2013. godine, ali bez garancije da će iz svakog kantona biti izabran predstavnik svakog konstitutivnog naroda.

Prema posljednjoj varijanti, u Domu naroda ne bi bilo zastupnika Bošnjaka iz Posavskog kantona, BPK, HNK, ZHK i Kantona 10. Prema istoj varijanti ne bi bilo zastupnika Hrvata iz USK, TK, KS i BPK, dok srpskih zastupnika ne bi bilo iz Posavskog kantona, BPK, SBK i ZHK.

Većina političkih subjekata, počevši od Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF), Naše stranke (NS) i Nezavisnog bloka (NB) od CIK-a traži da donese odluku utemeljenu na Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Federacije BiH, odnosno da primijeni popis iz 1991. godine.

Na drugoj strani Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS), pa i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), smatraju da bi CIK trebao raspodijeliti mandate u Domu naroda Parlamenta FBiH na osnovu rezultata popisa iz 2013. godine, kako je to definisano u Izbornom zakonu BiH.

Izvor : radiosarajevo.ba