Iz Wuhana danas 276 putničkih vozova i 200 letova

0
43

 

WUHAN, 8. aprila (FENA) – Automobili su se počeli redati kod naplatnih kuća na autoputu, a putnici su se počeli spremati za ukrcavanje u vozove kako bi izašli iz Wuhana, jednog od mega gradova u centralnoj Kini koji je počeo u srijedu ukidati restrikcije na izlazna putovanja , nakon gotovo 11 sedmica izolacije koje je imalo za cilj obustaviti širenje Covida-19.

Podaci saobraćajne policije Wuhana predviđaju da će cestovni saobraćaj doživjeti veliko opterećenje u srijedu, prenosi Xinhua.

Kako sve više kompanija nastavlja s radom, Wuhan je u posljednje dvije sedmice zabilježio porast od gotovo 400.000 vozila, a očekuje se da će taj broj doseći 1,8 miliona nakon srijede, objavila je gradska saobraćajna policija.

Na željezničkoj stanici Wuchang ukupno su se 442 putnika ukrcali u voz K81 koji je krenuo prema Guangzhouu, glavnom gradu južne kineske pokrajine Guangdong.

Očekuje se da će u srijedu više od 55.000 putnika napustiti Wuhan vozom, a oko 40 posto njih ide u regiju Biserne rijeke. Iz Wuhana će krenuti 276 putničkih vozova za Šangaj, Šenžen i druge gradove.

Željeznička služba zahtijevale je od putnika da skeniraju zdravstvene kodove i provjere temperaturu pri ulasku na stanice i da nose maske kako bi umanjili rizik od zaraze.

Radnici su unaprijed dezinficirali ulaze i izlaze, čekaonice i perone željezničkih stanica.

Međunarodni zračni aerodrom Wuhan Tianhe ponovo je pokrenuo u srijedu međugradske letove. Očekuje se da će aerodrom tokom dana imati više od 200 ulaznih i odlaznih letova.

Wuhan je 23. januara proglasio vanredno stanje, uveo velike saobraćajne restrikcije, uključujući obustavu gradskog javnog prevoza, a obustavio je i sve odlazeće letove i vozove, kako bi obuzdao epidemiju koronavirusa.