Iz Travnika danas polazi marš mira “Tihi hod za veliku bol”

0
76

Oko 80 učesnika Marša mira “Tihi hod za veliku bol”, koji će biti organiziran u znak sjećanja na stradanja Bošnjaka iz Kotor-Varoši, krenut će jutros iz travničkog naselja Karaula, a 3. novembra očekuje se njihov dolazak u Večiće u Kotor-Varoši.

Članica organizacijskog odbora iz Udruženja porodica nestalih osoba “Vrbanja” u Kotor-Varoši Semina Alekić kazala je Feni kako će učesnici ovog pohoda idućih dana proći dionicama od Karaule preko Bešpelja do Večića, kojima su u novembru 1992. godine bježali Bošnjaci iz Kotor-Varoši.

Iz Udruženja ističu kako je 27 godina nakon stradanja i dalje nepoznata sudbina ukupno 247 kotorvaroških Bošnjaka te da je samo od 1. do 3. novembra 1992. godine, na putu kojim idu učesnici Marša mira, nestalo 175 ljudi, dok je do Travnika uspjelo doći njih 90.

Alekić je naglasila kako je poruka i ovogodišnjeg Marša mira da je nužno ubrzati procese traženja nestalih i procesuiranja svih odgovornih.

“Uvjereni smo da informacije o potencijalnim lokacijama grobnica imaju osumnjičeni u predmetima ‘Tepić i drugi’ i ‘Peulić i drugi’ koji su aktualni na Sudu BiH. Zločin nad nesrpskim stanovništvom Kotor- Varoši urađen je sistematski, a osumnjičeni su bili na komandnim i drugim funkcijama”, naglasila je Alekić.

Posljednjeg dana Marša mira, 3. novembra , na središnjoj manifestaciji u naselju Večići, očekuje se obraćanje političkih i vjerskih dužnosnika.

FENA