Iz Saudijske Arabije vratili se u domovinu: Najljepši su Bajrami u Bosni

0
180

Mladi bračni par Zalihić, efendija Ensar i njegova supruga Azra, nakon nekoliko godina života u Saudijskoj Arabiji, prošle godine u septembru vratili su se u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u Ensarov rodni grad Konjic.

On je u Saudijskoj Arabiji proveo sedam godina, gdje je na Univerzitetu „Qassim“ uspješno završio Fakultet islamskih nauka, a nakon povratka u domovinu, dobio je posao imama u Gradskoj džamiji u Konjicu.

Nova sredina

– Završio sam Karađoz-begovu medresu u Mostaru i nakon toga ukazala se prilika da studiram na arapskom jeziku u Saudijskoj Arabiji. S obzirom na to da je procedura u vezi s dobivanjem potrebnih papira i vize trajala duže, u međuvremenu sam upisao Fakultet političkih nauka u Sarajevu, završio dvije godine studija i onda sam se 2013. godine preselio u grad Kasim u Saudijskoj Arabiji, gdje sam završio Fakultet islamskih nauka. Sada radim kao imam u Gradskoj džamiji u rodnom gradu – kaže nam ef. Ensar.

Njegova supruga Azra je iz Živinica, a u Sarajevu, gdje su se i upoznali, završila je Fakultet islamskih nauka. Nakon sklapanja braka, zajednički život su nastavili u Saudijskoj Arabiji, gdje je Azra provela pet godina.

  • Supružnici Zalihić s djecom u Meki: Hadž obavili nekoliko puta

    Supružnici Zalihić s djecom u Meki: Hadž obavili nekoliko puta

    FOTO: ARHIV


– U početku mi je bilo teško da se naviknem na novi mentalitet ljudi, običaje, klimu, ali vremenom smo se uspjeli prilagoditi novoj sredini, tako da je kasnije bilo puno lakše i ljepše, posebno kada smo dobili djecu – ističe Azra.

Ostala sjećanja

Za ovaj mladi bračni par posebno su ostali u sjećanju Kurban-bajrami, jer su oboje uspjeli nekoliko puta obaviti hadž i umru, čak u nekoliko navrata i s djecom.

– Osam puta sam obavio hadž, a supruga četiri puta. Hvala Allahu pa nam je dao tu mogućnost da obavimo petu islamsku dužnost. Teško je riječima opisati te osjećaje. I pored umora koji osjećate, ispunjeni ste najljepšim osjećanjima – kazao je ef. Ensar.

Sretni su što ponovo mogu dočekivati Bajrame u Bosni, sa svojim roditeljima, rodbinom i prijateljima, jer im je to najviše nedostajalo u Saudijskoj Arabiji.

Saudijski običaji

Azra naglašava da su Bajrami za njih u Saudijskoj Arabiji bili drugačiji i po tome što i žene mogu ići da klanjaju bajram-namaz.

– Kod nas, u Bosni, bajram-namaz klanjaju samo muškarci, dok žene ostaju kod kuće. No, saudijski običaji su drugačiji, jer je omogućeno i ženama da, zajedno sa svojim muževima i djecom, klanjaju bajram-namaz u dijelu koji je predviđen za žene. Tako da se prva radost Bajrama dijeli odmah u džamiji, a kasnije se nastavlja kod kuće u krugu porodice i prijatelja – ističe Azra.