Iz mašine uvijek vadite zgužvanu i zamršenu posteljinu: Uz ove savjete to se više neće događati

0
81

Svjesni ste da biste posteljinu trebali mijenjati barem jednom sedmično, naučili ste sve trikove za pranje i skidanje mrlja s plahti, možda ste čak savladali i slaganje plahti s gumicom, ali nikako ne možete spriječiti da se posteljina, tokom pranja u mašini, ne uvije i zapetlja?

Čini se kako niste jedini. Mnogima ovo poprilično ide na živce, prvenstveno zbog toga što posteljina kasnije izgleda toliko zgužvano da je ne možete samo navući na madrac, već je peglanje neizbježno.

Kada se to često ponavlja, tkanina se postepeno rasteže, pa vremenom dolazi do pucanja.

Problem je u tome što prenatrpavate mašinu. Barem tako tvrdi Jolie Kerr, stručnjakinja za čišćenje koja vodi kolumnu posvećenu kućanskim savjetima te podcast “Pitajte čistu osobu” (“Ask a Clean Person”).

– Doziranje posteljine koju stavljamo na pranje u mašinu najbolji je način da se izbjegne uvijanje i gužvanje plahti – tvrdi Kerr.

Gwen Whiting, suosnivačica njujorške eko linije deterdženata i proizvoda za njegu tkanina i čišćenje The Laundress, složila se s ovom tvrdnjom i dala još jedan koristan prijedlog koji će vam zasigurno koristiti.

Whiting predlaže da posteljinu prije pranja u mašini složite u velike mrežaste vrećice za pranje koje će onemogućiti da se plahte zapetljaju u pranju. Samim tim, plahte će biti manje zgužvane nego inače.

Ukoliko plahte nisu puno prljave i nemaju tvrdokorne mrlje, možete uključiti opciju brzog pranja.

Patrick Richardson koji vodi Laundry Camp, besplatni kurs na kojem ljude uči kako postupati s odjećom i tekstilom, objašnjava kako se posteljina na taj način neće dugo izvrtati u mašini te neće biti dugo u vodi.

– Ukoliko upotrijebite manje deterdženta nego inače, primjera radi, jednu kašiku na cijeli bubanj, tkanina neće biti toliko ljepljiva te će se manje gužvati i uvijati – tvrdi Richardson.

Posteljinu je uvijek dobro prati isključivo i samo s posteljinom.

Whiting smatra kako posteljinu ne treba prati zajedno s ručnicima i donjim rubljem, kao što mnogi imaju naviku raditi.

Ovo posebno vrijedi za one koji veš suše u sušilici.

Ručnici su teži, pa im je potrebno i više vremena da se osuše.

Ukoliko ih sušite zajedno s posteljinom, lako je moguće da će ostati vlažni. Osim toga, nećete gubiti vrijeme na potragu za izgubljenim čarapama koje su ostale skrivene unutar plahti.

Nakon što plahte operete, dobro ih protresite prije nego što ih stavite na štrik ili u sušilicu kako bi spriječili stvaranje nabora.

Korištenje loptica za sušilicu također će vam pomoći da plahte budu odvojene jedna od druge, što će spriječiti njihovo ispreplitanje.

Plahte izvadite čim se osuše, odmah složite i ostavite u ormar.