Iz kuhinje Vjeke Kramera: Međimurska gibanica

0
19
Potrebno:

• 500 g jufki
• 250 g mljevenog maka
• 300 g mljevenih oraha
• 500 g jabuka
• 500 g svježeg sira
• 300 g šećera
• 50 g šećera u prahu
• 3 dl mlijeka
• 2 kisela vrhnja
• 2 jaja
• 100 g grožđica
• začini (cimet, limun, ulje, rum)

Priprema:

Mak skuhati u mlijeku zaslađenom sa 100 g šećera, pa ohladiti. Sir pomiješati sa 100 g šećera, jajima i jednim vrhnjem, pa narendati koricu pola limuna. Grožđice namočiti u rumu. Jabuke narendati i posuti limunovim sokom, dodati narendanu koricu od pola limuna, preostali šećer i cimet.
U dublju tepsiju premazanu uljem složiti dva lista jufke, rasporediti mak, preko staviti dva lista jufke (nauljene), pa rasporediti kremu od sira. Preko kreme od sira staviti polovinu grožđica, dva lista jufke, mljevene orahe, pa opet dva lista jufke, rendane jabuke umiješane sa ostatkom grožđica te na kraju još dva lista jufke. Vrhnje pomiješati sa šećerom u prahu i tom smjesom premazati posljednji sloj jufke. Peći 35-40 minuta na temperaturi od 180 ºC.

 

izvor: oslobodjenje.ba