Iz Islamske zajednice odgovorili: Može li se teravija klanjati kod kuće?

0
120

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila nastupa mubarek mjesec ramazana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila.

Večeras se klanja prvi teravih namaz, a na stranici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini neko je postavio pitanje da li se teravija može klanjati individualno i kod kuće.

“Teravih namaz (teravija) može se klanjati i individualno u kući, ali je bolje klanjati je u džematu. Dakle, ko bude spriječen da ode u džamiju na namaz, sunnet je da klanja teravih namaz, nakon jacije, a prije vitara, sam ili u kućnom džematu. Može klanjati onoliko rekata koliko je u stanju, a bolje je da to bude dvadeset rekata, kako je uobičajeno kod nas. Džemat za teravih namaz čine minimalno dvije osobe. Maksimalan broj klanjača teravih namaza nije ograničen”, piše u odgovoru.

Kako je ranije naglašeno vjerski život tokom ramazana u Bosni i Hercegovini će biti organiziran u okvirnu vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije koroanvirusa.